Stanicu paralyzovala hrozba smrtiaceho vírusu, na ktorý neexistuje vakcína. Pár pricestoval z krajiny, kde sa šíri

Na hlavnej stanici v Hamburgu na severe Nemecka bolo v stredu (2.10.) uzavreté nástupište. Úrady sa obávali, že dvaja pasažieri môžu byť infikovaní nebezpečným vírusom.

Nemecko vírus
Foto: X/Infectious Disease Tracker

Hovorca hasičov pre nemecký denník Bild uviedol, že u muža a jeho priateľky sa vo vysokorýchlostnom vlaku z Frankfurtu objavili príznaky podobné chrípke.

Hovorca ďalej upresnil, že cestujúci prišli zo zahraničia. Dvadsaťšesťročný muž - študent medicíny - tam ošetroval človeka, ktorého neskôr pozitívne testovali na vírus.

Polícia uzavrela nástupište

Na stanicu okamžite vyrazil tím policajtov, hasičov a expertov v ochranných oblekoch. Pár previezli na špecializovanú kliniku Eppendorf.

Ďalších približne 200 cestujúcich ostalo z bezpečnostných dôvodov čakať na svojich miestach. Neskôr im bolo umožnené opustiť vlak. Nasledujúci deň sa ukázalo, že testy boli u oboch podozrivých pacientov negatívne.

Východoafrická krajina Rwanda v súčasnosti bojuje s epidémiou marburského vírusu. Doteraz naň zomrelo osem ľudí.

Marburg patrí do rovnakej skupiny vírusov ako známejšia ebola, ktorá v minulosti spôsobila v Afrike lokálne epidémie, píše portál BBC.

Symptómy podobné črevnej chrípke

Vírus prirodzene šíria kalone (druh netopierov), ich samotných však neohrozuje. Môžu ho však preniesť na primáty vrátane ľudí. Následne sa môže ďalej prenášať z človeka na človeka cez kontakt s krvou alebo inými telesnými tekutinami. Ide o mimoriadne nebezpečný patogén, ktorý spôsobuje nebezpečnú krvácavú horúčku až smrť.

Medzi príznaky tak patria horúčka, bolesti hlavy, zvracanie a hnačka.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vírus Marburg usmrtí v priemere polovicu ľudí, ktorých infikuje.

Prvýkrát bol identifikovaný v roku 1967, keď sa laboratórni pracovníci nakazili dovtedy neznámym infekčným agensom najprv v Marburgu a Frankfurte v Nemecku a potom v Srbsku.

Vakcíny doteraz nevyvinuli

Rwanda je pripravená spustiť proti tomuto vírusu klinické skúšky vakcín a liekov. Vo štvrtok to uviedol námestník rwandského ministra zdravotníctva Yvan Butera. Infekčné ochorenie v krajine prvýkrát potvrdili koncom septembra. Doteraz sa nakazilo 36 ľudí, z nich 11 zomrelo. Informuje o tom agentúra Reuters a webstránky časopisu Nature.

Pacienti, ktorí v súčasnosti podstupujú liečbu, sa nachádzajú v izolácii a väčšinu z nich tvorí zdravotnícky personál. Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach sa preto sprísnili preventívne opatrenia a hľadá sa zdroj nákazy.

Časopis Nature pripomína, že v súčasnosti je v rôznych štádiách vývoja niekoľko vakcín proti marburgu. Najväčší potenciál má látka, ktorú vyvíja Sabinov očkovací inštitút v americkom Washingtone. Ich vakcína využíva modifikovaný šimpanzí adenovírus, ktorý odovzdá inštrukcie bunkám na vytvorenie bielkoviny marburského vírusu.

Klinické testy priniesli sľubné výsledky

Do testovania sa zapojilo 40 ľudí z USA. Výsledok ukázal, že vakcína je bezpečná a u väčšiny ľudí vyvoláva imunitnú odpoveď proti vírusu. Rozsiahlejšie testovanie vakcíny v súčasnosti prebieha v Ugande a Keni. Hovorkyňa Sabinovho inštitútu potvrdila, že spolupracujú aj s rwandskou vládou. Neuviedla však koľko dávok vakcíny majú v súčasnosti k dispozícii.

Nature pripomína, že v Rwande sa s najväčšou pravdepodobnosťou aplikuje stratégia známa ako "kruhové očkovanie". Tento prístup sa osvedčil počas epidémie eboly v africkom štáte Guinea v rokoch 2014 až 2016. Vyhľadávajú sa blízke kontakty nakazených, ktorým sa následne podá testovacia očkovacia látka.

Pozrite si archívnu reportáž o očkovaní v Pásme Gazy z 1. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok