Na tvár jej vylial horúcu kávu, lebo stála v jeho "energetickom kruhu". Známy Ľadový muž týral manželku aj jej deti

3.10.2024 14:01

Wim Hof, holandský guru a autor metódy, ktorá spája otužovanie, vedomé dýchanie a silu mysle, sa ocitol pod paľbou kritiky. Jeho rodina prehovorila o psychickom a fyzickom zneužívaní.

Wim Hof
Foto: ČTK / DPA / Horst Galuschka / Profimedia

Prerušili natáčanie filmu o jeho živote

Wim Hof, známy aj ako Ľadový muž, sa teší miliónom fanúšikov po celom svete. Wim Hofova metóda, ktorá zahŕňa vystavovanie sa extrémnemu chladu, meditačné techniky a dýchacie cvičenia, mu zabezpečila značné úspechy vrátane zisku vo výške viac ako šesť miliónov eur. 

Britská spoločnosť Genesius Pictures sa rozhodla o Hofovi natočiť životopisný film. V súčasnosti je však výroba pozastavená. Po rokoch vyzdvihovania svojich úspechov v oblasti sebarozvoja a zdravého životného štýlu totiž vyšlo najavo, že jeho osobný život je poznačený vážnymi obvineniami z psychického a fyzického zneužívania.

Hofova bývalá manželka Caroline sa rozhodla vyjsť s pravdou von a pre holandský denník Volkskrant uviedla, že ju Hof v priebehu ich desaťročného vzťahu fyzicky, sexuálne aj verbálne zneužíval. Tieto skutočnosti vyplávali na povrch po tom, čo Caroline kontaktoval britský filmový producent Kevin McDonald, ktorý plánoval dokument o Hofovom živote.

Predstava, že jej exmanžel bude oslavovaný na filmovom plátne, ju donútila verejne prehovoriť o rokoch trápenia a bolesti.

Manželku ťahal cez izbu za vlasy

Podľa rozhovoru pre denník Volkskrant bola Caroline prvýkrát vystavená vážnemu fyzickému násiliu, keď bola tehotná. „Dal mi facku, potom ma ťahal cez izbu za vlasy a snažil sa ma kopnúť do brucha,“ uviedla.

Obeťou Hofovej fyzickej agresie sa neskôr okrem Caroline stali aj jej deti z prvého manželstva. „Na tvár mi vylial horúcu kávu, nesmela som totiž stáť v jeho energetickom kruhu,“ priznala jej dcéra Nathalie, ktorá dodala, že ju stále sledoval, koľko zje, a často ju nazýval tučným prasaťom.

Domáce násilie potvrdila aj suseda, ktorá v tom čase bývala v byte pod rodinou. Tvrdila, že ju obťažoval hluk, ktorý pripomínal hádzanie stoličiek alebo iného ťažkého nábytku.

Denne vypil litre piva

Caroline uviedla, že Hof bol opojený slávou, denne vypil aspoň šesť a pol litra piva a správal sa agresívne. Tvrdí, že ju často nazýval štetkou, čo Hof odôvodnil tým, že v každom vzťahu si ľudia nadávajú. Hof taktiež tvrdí, že jeho správanie bol dôsledok psychologického tlaku, ktorý naňho vyvíjala jeho rodina a všetky obvinenia popiera.

Tento prípad tiež vrhá svetlo na Hofovu prvú manželku Olayu, ktorá v roku 1995 spáchala samovraždu a zanechala za sebou štyri deti. Hof o jej smrti podal odlišné informácie. V rozhovore pre Volkskrant v roku 1998 uviedol, že zomrela pri autonehode, zatiaľ čo v roku 2022 tvrdil, že skočila z osemposchodového bytového domu.

Pozrite si rozhovor z 5. septembra 2024 o psychoterapii a liečbe duševných porúch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok