Rusi sa môžu vyhnúť väzeniu, má to však háčik. Putin podpísal zákon o verbovaní obvinených

dnes 18:51

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu podpísal zákony umožňujúce obžalovaným, ktorí sa nechali zverbovať do vojny proti Ukrajine, uniknúť súdu a zodpovednosti. Až doteraz mali túto možnosť iba odsúdení, poznamenal server Meduza.

vladko putin
Foto: TASR/AP

Predtým sa v ruských médiách objavili odhady, že by ruskú armádu na Ukrajine mohlo posilniť na 20-tisíc mužov obžalovaných z rôznych zločinov, pripomenul list Ukrajinska pravda.

Miesto väzenia pôjdu na front

"Dôsledky nadobudnutia účinnosti týchto zákonov spočívajú v tom, že Rusi, ktorí spáchali zločin, sa môžu vyhnúť väzeniu - pravda tým, že budú vo vojne riskovať svoje zdravie a životy," napísal server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

Prvý zákon dovoľuje uzatvárať kontrakty s obžalovanými počas súdneho konania, druhý umožňuje zastaviť trestné stíhanie a následne zbaviť zodpovednosti, napísal list Kommersant na svojom webe.

Až doteraz do vojny proti Ukrajine verbovali v Rusku iba väzňov, ktorí spočiatku dostávali milosť po pol roku vojny, neskôr im len nepodmienečný trest zmenili na podmienečný. Po nadobudnutí účinnosti nových zákonov budú môcť do vojny verbovať aj tých, ktorí doteraz neboli odsúdení, dodala BBC.

Vytýčené ciele

Ruskí poslanci schválili nové zákony 24. septembra, a to hneď v druhom a treťom čítaní, o deň neskôr ich nasledovali senátori.

Server Važnyje istejšie ešte pred Putinovým podpisom nových zákonov napísal, že podľa zasvätených zdrojov sa v ruských väzobných väzniciach už začali pripravovať na splnenie "vytýčených cieľov", a to potvrdil aj zdroj z ministerstva obrany, podľa ktorého sa čaká, že dve pätiny z približne 60-tisíc obžalovaných sa podarí zverbovať do vojny. Malo by ísť o stovku ľudí z každej väzobnej väznice, ktorých je v Rusku 210.

Do presviedčania obžalovaných, aby sa upísali do vojny, sa majú zapojiť tiež kriminalisti a vyšetrovatelia. Rozhodnutie vyslať do vojny aj obžalovaných podľa serveru pravdepodobne svedčí o tom, že vysychá prílev trestancov.

Pozrite si reportáž z 8. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok