Filmári, horolezci aj obdivovatelia modernej kinematografie. Poprad žije v očakávaní festivalovej atmosféry

2.10.2024 17:55

Poprad žije v očakávaní festivalovej atmosféry. Už na budúci týždeň sa tam začnú schádzať filmári, horolezci, milovníci nadmorských výšok, ale aj obdivovatelia modernej kinematografie. Uskutoční sa tam už 32. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov.

Je to jeden z najvýznamnejších festivalov svojho druhu na svete. Filmy sú, pravdaže dôležité, ale spoločenská stránka tohto podujatia má rovnako veľký význam. Na festivale sa už zrodili plány desiatok veľkých horolezeckých projektov. 

“Ľudia sú spolu, majú čas sa rozprávať o kopcoch, sú inšpirovaní tým, čo videli na plátne. Ja takisto. Priznám sa, že niekoľko mojich expedícií sa zrodilo počas festivalu,” uviedol Peter Hámor, horolezec a organizátor MFHF Poprad.

Na aktuálny ročník festivalu tvorcovia prihlásili 252 filmov. Do užšieho výberu postúpilo 44 z nich. 

“Snažíme sa program festivaly vyskladať tak, aby tam boli aj osviežujúce filmy aj možno filozofickejšie,” povedala Denisa Šulcová, spoluorganizátorka MFHF Poprad.

Premietať ich budú od budúcej stredy do nedele vo viacerých kinosálach pod Tatrami. Práve organizátori finišujú s poslednými prípravami na festival. 

“Dokončujú sa tmmk titulky a preklady, lebo tie filny, najmä zahraničné, nemôžu ísť v pôvodnom znení,” povedala Mária Hámor, riaditeľka festivalu.

Atmosféru popradského festivalu vždy dotvárajú aj unikátne výstavy či besedy. Jedna z nich, s legendou Zoltánom Demjánom, bude pripomenutím 40. výročia najvýraznejšieho roku slovenského horolezectva - 1984.

“Nie je to len to pekné v sále, že máš z toho pekný estetický a kultúrny zážitok a stretnú sa ľudia, to je jedna vec, ale naozaj najväčším prínosom je to, že inšpiruje ľudí k tomu, aby chodili do hôr a liezli. Aj keď neliezli, aspoň tam trávili čo najviac času, lebo ja si myslím, že hory robia ľudí lepšími,” dodal horolezec.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok