Má SIS špionážny systém Pegasus alebo nie? To sa nikdy nedozvieme. Schôdzu ukončili po troch mesiacoch

3.10.2024 00:00

Parlamentný výbor pre kontrolu tajnej služby ukončil po troch mesiacoch schôdzu, ktorú ešte pred troma mesiacmi otvorila Mária Kolíková. Hlasovali za zatvorenými dverami. Výbor hovoril o bezpečnosti, útokoch na ústavných činiteľov či sledovacom systéme Pegasus.

Či má SIS špionážny systém do mobilných telefónov Pegasus alebo nie, sa verejnosť nedozvie. 

"Venovali sme sa tomu, či má SIS k dispozícii medializovaný spywareový systém Pegasus. Alebo obdobný systém. Podrobnejšie informácie nemôžem povedať," uviedla Zuzana Števulová (PS), členka Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS.

"Pred chvíľou ste tu mali pána riaditeľa. Myslím si, že toto je veľmi zložitá otázka, ktorá nepatrí do politického diskurzu," povedal Peter Šuca (Smer-SD), poverený predseda Výboru na kontrolu činnosti SIS.

"V rámci bodu rôzne sme sa zaoberali aj problematike a témami, o ktoré má opozícia záujem v poslednom období," dodal riaditeľ Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.

Bezpečnosť ústavných činiteľov

Preberala sa aj bezpečnosť ústavných činiteľov a potencionálne hrozby útokov. Pred pár dňami na úrad vlády doručili obálku s nábojom a v utorok večer neznámy útočník oznámil bombu v súkromnom byte predsedu PS Michala Šimečku, neskôr aj v centrále progresívcov. 

"Rozprávali sme sa o hrozbách, ktoré vyplývajú z tejto, nazvem to tak slušne, zvláštnej doby pre ústavných činiteľov, debata o týchto témach možno bola," uviedol Peter Šuca (Smer-SD), poverený predseda Výboru na kontrolu činnosti SIS.

"V podstate cele to rokovanie sa nieslo v pracovnom duchu, takom príjemnom, to som bol prekvapený, až na konci sme sa trošku tam nedohodli, ale bolo to super," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok