Minule to boli nálepky, teraz tričko. V parlamente riešia ďalšiu "kauzu"

dnes 17:21 , Aktualizované: dnes 19:00

V Národnej rade SR je rušno. Poslanec Michal Šipoš (Slovensko) nerešpektoval upozornenie, že si má na tričko obliecť sako. Vykázali ho preto z rokovacej sály. Hnutie hovorí o "totalite".

Michal Šipoš
Foto: Facebook/Michal Šipoš

Michal Šipoš z hnutia Slovensko je prvým poslancom, ktorého vyviedli z rokovacej sály parlamentu príslušníci Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Rozhodol o tom predsedajúci Tibor Gašpar po zasadnutí grémia, ktoré zvolal z dôvodu, že si poslanec hnutia Slovensko odmietol obliecť sako.

Tričko ako vizuálne zobrazenie

Šipoš podľa Gašpara porušil rokovací poriadok NR SR, keďže tričko sa môže považovať za vizuálne zobrazenie, respektíve transparent či plagát. Ide o predmety, ktoré sa nesmú vnášať do rokovacej sály.

Porušenie rokovacieho poriadku mohol podľa Gašpara Šipoš napraviť tým, že si oblečie sako, no poslanec tak neurobil. Po vykázaní poslanca rokovalo poslanecké grémium.

Šipoš argumentoval, že iným poslancom v minulom týždni dovolili vystúpiť, hoci im ostali nálepky na počítači. Preto chcel vystúpiť len v tričku.

Pre obmedzenú rozpravu nevystúpil

Povedal tiež, že nemal možnosť vystúpiť skôr v rozprave ku konsolidačnému balíku, pretože bola časovo skrátená diskusia. "Nemal som možnosť vystúpiť v skrátenom konaní, lebo 'zarezali' rozpravu, nemal som možnosť vystúpiť v prvom čítaní, pretože obmedzili čas a ja som sa nedostal už na rad," skonštatoval pred novinármi.

"Chcel som sa v rozprave vyjadriť ku konsolidácii, ktorou chce Ficova vláda zobrať ľuďom z peňaženiek 2,7 miliardy eur. Nebolo mi to umožnené preto, lebo mám na tričku napísanú pravdu. A to napriek tomu, že v rokovacom poriadku nie je žiadna zmienka o tom, aký odev má poslanec v sále nosiť," dodal Šipoš, ktorý je predsedom poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Gašpar si za rozhodnutím stojí

Gašpar upozornil, že rokovací poriadok, podľa ktorého postupoval pri vyvedení Šipoša, prijala predchádzajúca vláda, v ktorej v tom čase sedelo hnutie Slovensko.

"Podľa tohto platného poriadku je zakázané v rokovacej sále používať plagáty, transparenty, letáky a iné podobné zobrazenia. Dnes ste videli, napriek tomu, že už raz boli poslanci zo Slovenska na to upozornení, prišiel za rečnícky pult poslanec Šipoš v tričku s jasným veľkým nápisom, čo považujem naďalej za iné vizuálne zobrazenie, ktoré je v Národnej rade zakázané pri rečníckom pulte," ozrejmil pred novinármi Gašpar s tým, že Šipoš bol na to upozornený.

"Keďže dobrovoľne zo sály neodišiel, použil som inštitút vyvedenia pomocou policajtov z Úradu na ochranu ústavných činiteľov," dodal.

Pozrite si video, ktoré nakrútila redaktorka ta3:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok