Chalupka skončil ako sudca krajského súdu. Kuriózne vysvetlenie majetku ho stálo talár

dnes 16:10 , Aktualizované: dnes 18:32

Za roky praxe ušetril takmer celý sudcovský plat a jeho štvorčlennú rodinu vraj živili jeho rodičia. To je príbeh bratislavského sudcu Milana Chalupku, ktorý zhromaždil na účte svojich detí takmer 700-tisíc eur. Keďže pôvod svojho majetku dostatočne nevysvetlil, disciplinárny senát ho vyzliekol z talára.

Sudca bratislavského krajského súdu sa dostal do pozornosti NAKA ešte pred dvoma rokmi. Policajti si všimli, že roky nevypĺňal detailne svoje majetkové priznanie. Až v roku 2021 zrazu priznal státisíce na účtoch svojich detí.

Súd jeho vysvetlenia neprijal

Súdnej rade a disciplinárnemu senátu potom uvádzal rôzne verzie vysvetlení. Kurióznou je tá, že štvorčlennú rodinu žijúcu v dome s bazénom a ich dovolenky financovali prevažne starí rodičia zo svojho dôchodku.

Zaplatil za to funkciou

Päťčlenný senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR jeho vysvetlenie neprijal a tak Milana Chalupku v stredu (2.10.) odvolal z funkcie pre porušenie povinnosti deklarovať svoje majetkové pomery v súlade so zákonom.

Senát zároveň uznal sudcu vinného z porušenia povinnosti dodržiavať zásady sudcovskej etiky a hodnoverným spôsobom preukázať pôvod svojho majetku.

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol Michal Milla z generálneho sekretariátu Kancelárie NSS SR.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. septembra o tom, že súdnictvu verí tretina Slovákov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok