PR správa

Inštalácia Bielej noci zasiahne nové lokality, vrátane DoubleTree by Hilton Bratislava

3.10.2024 00:00

Bratislava sa opäť stáva dejiskom medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela Noc, ktorý každoročne premieňa nočné ulice mesta na svetelnú galériu. Tento rok má festival špeciálnu atmosféru, pretože oslavuje svoje okrúhle narodeniny. V rámci tohto výročia sa organizátori rozhodli reprízovať obľúbené diela z predchádzajúcich ročníkov, pričom ich umiestnia do nových častí mesta, mimo tradičných festivalových trás. Jedným z diel bude The Moon, polmesiac, ktorý od 4. do 6. októbra zažiari na exteriérovom eventovom priestore hotela DoubleTree by Hilton Bratislava na rozhraní mestských častí Nové Mesto a Ružinov.

image001.png
Foto:

The Moon je magická svetelná inštalácia, ktorá svojou pokojnou žiarou a monumentálnosťou prenesie návštevníkov do kúzelného sveta detskej fantázie. Prebúdza spomienky na rozprávky a ponúka priestor na zasnenie a inšpiráciu. "Biela noc oslavuje okrúhle narodeniny a ako darček si venuje reprízu obľúbených diel z predchádzajúcich ročníkov, s ktorými sa vráti do detstva a rozprávok," hovoria organizátorky festivalu Biela noc.

Inštalácia je dielom BN Label (SK), neoficiálneho zoskupenia umelcov, svetelných dizajnérov, grafikov a programátorov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou festivalu Biela Noc už od jeho vzniku v roku 2010. Tím ľudí, ktorí sa spojili práve vďaka Bielej noci, každoročne vytvára jedinečné site-specific inštalácie, navrhnuté špeciálne pre mesto a festival.

Biela Noc sa od svojho vzniku zameriava na podporu súčasného umenia a jeho priblíženie širokej verejnosti. Festival prepája miestne komunity s medzinárodnou umeleckou scénou a rozvíja nové formy kultúrnej interpretácie. Zároveň zviditeľňuje netradičné miesta a podporuje kreatívny priemysel v mestách, ako sú Košice či Bratislava. Prostredníctvom umeleckých inštalácií otvára diskusiu o súčasných trendoch a podporuje vzťah publika k modernému umeniu.

Hotel DoubleTree by Hilton Bratislava sa rozhodol podporiť festival práve z dôvodu spoločných hodnôt. "Podpora festivalu Biela Noc je pre nás prirodzeným krokom, pretože veríme v kultúrnu a spoločenskú zodpovednosť, ktorá spája a rozvíja miestne komunity. Prostredníctvom tejto inštalácie chceme prispieť k nezabudnuteľným zážitkom a posilniť vzťah verejnosti k súčasnému umeniu," uviedol Matej Števove, marketingový riaditeľ hotela DoubleTree by Hilton Bratislava.

Počas festivalu otvorí hotel širokej verejnosti svoj exteriérový priestor, kde bude vystavené dielo The Moon. Návštevníci sú vítaní, aby si prišli vychutnať tento umelecký zážitok pod nočnou oblohou. Hotel tiež pripraví foodtruck so streetfoodovým občerstvením. "Veríme, že prepojenie umenia a dobrého jedla návštevníkom prinesie výnimočný zážitok. Tešíme sa na všetkých, ktorí strávia večer pod mesačnou žiarou," dodáva Števove.

Viac info: https://www.bielanoc.sk/y2024/ba/umelci/400

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok