Trenčianske gymnázium zrušilo spomienku na obete streľby na Zámockej. Môže za to politický nátlak

dnes 14:02 , Aktualizované: dnes 15:54

Europoslanec obvinil učiteľku, organizujúcu podujatie, že v škole presadzuje dúhovú tematiku. Ako dôkaz uviedol jej výzvu žiakom, aby sa farebne obliekli a vytvorili plagáty. Mazurek obvinil aj ministerstvo školstva z podpory šírenia ideológie, na čo rezort reagoval obranou.

Mazurek dúha
Foto: reprofoto/TASR/Dano Veselský/X/Reuters

Aféra pre plánované podujatie

Ministerstvo školstva sa zaoberá podnetom činnosti trenčianskeho gymnázia, ktoré si chce pripomenúť obete tragického útoku z 12. októbra 2020 v bratislavskom podniku Tepláreň na Zámockej ulici.

Škola bola prostredníctvom dezinformačného videoblogu obvinená zo šírenia ideológie v súvislosti s organizovaním tohto podujatia.

Za obvinením stojí poslanec Európskeho parlamentu Milan Mazurek. Vo videu obviňuje konkrétnu učiteľku, ktorá má stáť za organizáciou pietnej spomienky.

Vedenie školy tému aktívne riešilo a zvažovalo, či sa podujatie uskutoční.

Nakoniec reagovalo v stredu okolo obeda, keď poslalo žiakom informáciu, že výstavu ruší. Vedenie to zdôvodnilo tým, že „bola nesprávne pochopená". 

Mazurekov videoodkaz

Učiteľka pred pár dňami prostredníctvom e-mailu oslovila žiakov, aby v deň podujatia prišli do školy v pestrých farbách na znak solidarity s obeťami útoku. Rovnako ich požiadala, aby vytvorili plagáty, ktoré budú súčasťou výstavy na chodbe školy.

E-mail sa dostal aj k europoslancovi Mazurekovi. Vo videu zverejnenom na platforme YouTube odkázal učiteľke, ktorú oslovuje menom, že sa má hanbiť, že "takýmto odporným spôsobom zneužíva vraždu dvoch ľudí na to, aby v školskom prostredí, kde ideológia nemá čo robiť, tlačila do detí svoju vlastnú politickú, dúhovú agendu".

Vo videu Mazurek spomína, že on chodil do školy v čase, keď bol svet normálnejší, a keď nikto nepotreboval z detí vychovávať "dúhových fanatikov".

Na konci odkazu vyzýva vládnu politickú stranu SNS, "ktorá sa hlási k tradičným a kresťanským hodnotám", aby zakročila proti ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD).

Ostré vyhradenie sa rezortu

Ministerstvo školstva sa dôrazne ohradilo voči obvineniam o šírení akejkoľvek ideológie v školách. Naopak, predložilo do parlamentu návrh zákona, ktorý pri citlivých témach a aktivitách vyžaduje prerokovanie v Rade školy, pedagogickej rade a informovaný súhlas rodičov.

Rezort školstva trvá na tom, že školy by mali zostať apolitickými miestami, ktoré budujú hodnoty ľudských práv, vzájomného rešpektu a tolerancie, kľúčové pre demokratickú spoločnosť.

Ministerstvo zároveň vyzýva verejnosť a médiá, aby nezverejňovali osobné údaje škôl, učiteľov a žiakov, ktoré by mohli viesť k nátlaku, šikane alebo inému ohrozeniu.

Reaguje tak na slová Mazureka, ktorý vo videu priamo menuje zainteresovanú osobu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok