Celiatici si pre šetrenie vlády siahnu hlbšie do vrecka. Dolinková im odporúča, aby si piekli pečivo doma

Celiatici si budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Rezort zdravotníctva mení delenie bezlepkových potravín a limity, na ktoré má pacient nárok v lekárni. Základné potraviny bez lepku, ako múka či chlieb, zároveň nie sú na zozname potravín so zníženou DPH.

Ministerstvo zdravotníctva upravilo delenie bezlepkových produktov a meniť sa majú aj limity, pri ktorých pacientovi časť prepláca poisťovňa. Podľa predošlých pravidiel bol na múku a chlieb limit 10 kíl mesačne a na potraviny ako cestoviny boli dve kilá.

Rezort zdravotníctva teraz definoval už iba dve kategórie - suroviny a potraviny. Práve chlieb dal do nižšej kategórie spolu s cestovinami. Odporúča, aby si celiatici piekli svoje pečivo doma. 

"Pre pacienta je, samozrejme, najbezpečnejšie ak si tieto potraviny potom dokáže aj sám pripraviť z čerstvých surovín v pohodlí domáceho prostredia, čo je aj ekonomicky výhodnejšie," povedala ministerka Zuzana Dolinková.

Gastroenterológovia upozornili, že pre dospelého človeka navrhované množstvo nestačí. Rezort zdravotníctva bude ešte diskutovať, no nové pravidlá začali už platiť. 

Znížená DPH sa nevzťahuje na bezlepkové produkty

"MZ SR je pripravené ešte rokovať o dôvodoch, podmienkach a opodstatnenosti navrhovaných zmien a kategorizáciu dietetických potravín pripadne prehodnotiť tak, aby bola v prospech pacientov," hovorí Andrej Wallner, hovorca ministerstva zdravotníctva.

Celiatikom nepomôže ani vládne šetrenie. Znížená DPH na potraviny z konsolidačného balíčka sa nevzťahuje na bezlepkové produkty. Dokonca sa zvýši z 20 na 23 percent.

Pre porovnanie obyčajný polkilový chlieb stojí v priemere do dvoch eur. Tristo gramov bezlepkového stojí približne 4 eurá. Celiatici si často nakupujú v špecializovaných obchodoch alebo v lekárňach na predpis, kde doplácajú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok