Vo vajíčkach našli nebezpečné dioxíny. Toxické látky majú pochádzať z blízkej cementárne

Nebezpečné dioxíny vo vajíčkach. Konkrétne v obci Zádiel ich objavili v rámci biomonitoringu Košickej župy. Cementáreň, z ktorej má znečistenie údajne pochádzať tvrdí, že toxické látky nie sú dôsledkom jej činnosti. Obyvatelia obce zatiaľ premýšľajú nad sťahovaním.

Odborná analýza preukázala prítomnosť nebezpečných dioxínov vo vajíčkach z domáceho chovu v obci Zádiel.  

„Treba nám povedať jasne či môžeme konzumovať tieto vajíčka ci nemôžeme ochorieť od vajíčiek,“ hovorí Atilla Nehoda (NEKA), starosta obce Zádiel.

Nebezpečné látky

Na biomonitoring získala košická župa 85-tisíc eur z envirofondu. Nebezpečné látky našli aj v kôre stromov a machu.

PCB 6 a dioxínom nepodobné látky prekračovali limity trojnásobne. Majú karcinogénne účinky, poškodzujú imunitný či hormonálny systém. Košická župa a domáci sa domnievajú, že za všetkým je znečistené ovzdušie.

„Sliepky boli ovplyvnené emisiami a hlavné emisie tu v okolí produkuje cementáreň,“ povedala Darina Štyriaková, generálna riaditeľka EKOLIVE, ktorý je realizátorom projektu.

Tá si však nechala urobiť vlastnú štúdiu. Tvrdí, že emisie ktoré produkuje, má pod kontrolou. „Zamorenie sa nevzťahuje na okolie cementárne, ale na dve konkrétne obce, v rámci ktorých sa pravdepodobne v minulosti manipulovalo s PCB látkami, prípadne došlo a dochádza k vplyvu domáceho spaľovania,“ stojí v stanovisku spoločnosti Danucem.

Cementáreň v rámci dekarbonizácie pripravuje modernizáciu výroby. Spaľovanie alternatívnych palív chcú zvýšiť o 20 %. 

Kým nebude splnených šesť podmienok, ktoré určila košická župa, projekt nedostane zelenú ani od samosprávneho kraja. Okrem iného žiadajú aj sprísnenie emisných limitov.

„Budeme požadovať prehodnotiť zoznam požadovaných tuhých alternatívnych palív. Budeme požadovať inštalovať špecifické koncové zariadenia na znižovanie emisií,“ povedal Rastislav Trnka (nez.), predseda Košického kraja.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok