Provizórium v konzervatóriu končí. Po 20 rokoch sa hudobné talenty v Žiline dočkali nových tried

1.10.2024 17:22

Po dlhých 20 rokoch sa mladé hudobné talenty v Žiline dočkali nových tried. Pôvodné učebne uzavreli kvôli plesni hygienici. Jedno z najlepších slovenských konzervatórií vyučovalo v provizóriu. To onedlho končí.

Vyše 100 ročný fagot je prvý, ktorý zaznel v podarí riaditeľa konzervatória v novej učebni. On sám na tento moment čakal príliš dlho a teraz vraj už môže premýšľať nad dôchodkom. 

“Podmienky pre študentov budú teraz vynikajúce, tak sa teším po všetkých stránkach, aj po tej ekonomickej stránke, že je nové ústredné kúrenie, nová kotolňa a kvalitné trojsklenné okná,” povedal Milan Oravec, riaditeľ konzervatória v Žiline.

Pre konzervatoristov to bude vytúžený vianočný darček. Do konca roka by mali v nových priestoroch spustiť vyučovanie

Vo vynovenej budove konzervatória stavbári dolaďujú už len posledné detaily. Na teoretické vyučovanie je viac menej takmer všetko pripravené.

“V podstate čakáme na osadenie plynomeru, následne sa porobia všetky skúšky, čo sa týka vykurovania a stavba môže byť z našej strany odovzdaná,” hovorí Ľubomír Vavro, konateľ stavebnej spoločnosti.

Napriek dlhému čakaniu, stále nie je všetko hotové

Nadstavba s rekonštrukciu stála žilinskú župu takmer tri milióny eur. Napriek tomu všetko hotové ešte nie je, na opravu čaká ešte strecha nad koncertnou sálou.

“Pri odkrytí strechy na koncertnej sále sa zistilo, že tam nejaký väčší problém, ktorý budeme teda celú tú novú stavbu budeme nanovo súťažiť a v priebehu budúceho roka by sme mali realizovať,” informuje Erika Jurinová (Slovensko), predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Čoho sa rekonštrukcia nedotkla, tak to je hlavná koncertná sála a to zámerne. Konzervatórium chcelo zachovať jej akustické vlastnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok