Kto odmietne prácu, stratí dávku. Ministerstvo si posvieti na lenivých, rušiť sa budú neoprávnené PN-ky

1.10.2024 13:33

Ministerstvo práce, chce zaviesť krátenie či úplné odobranie dávky v hmotnej núdzi ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, už budúci rok.

Erik Tomáš
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže aktuálne je na trhu práce voľných približne 90-tisíc pracovných miest.

Návrh by mohol platiť podľa šéfa rezortu Erika Tomáša (Hlas-SD) už budúci rok v máji alebo júni.

Aj v prípade porušenia disciplíny

"Ak človek, ktorý môže pracovať, odmietne vhodnú pracovnú ponuku, príde o dávku v hmotnej núdzi. V prípade jednotlivca je dávka v hmotnej núdzi, respektíve bude od 1. januára 2025, vo výške 86,50 eura. V prípade, že pôjde o rodinu v hmotnej núdzi, tak sa tá dávka bude krátiť presne o túto výšku, ktorá je určená pre jednotlivca," uviedol Tomáš.

Doplnil, že dôvodom na odobranie dávky v hmotnej núdzi môže byť aj porušenie pracovnej disciplíny. MPSVR sa podľa neho chce vyhnúť tomu, aby sa ľudia zamestnali napríklad na mesiac a potom pre porušenie pracovnej disciplíny boli zamestnávatelia nútení s nimi ukončiť pracovný pomer.

Zároveň zdôraznil, že opatrenia sa nebudú týkať ľudí, ktorí nemôžu zo zdravotných či sociálnych dôvodov pracovať.

Viac si môžete pozrieť aj v zázname tlačovej besedy ministerstva práce:

Kontrola PN-iek, nová kategória aj služby v obci

Rezort práce predstavil aj ďalšie opatrenia, keď posudkoví lekári Sociálnej poisťovne budú môcť zrušiť neoprávnene udelené PN-ky.

Súčasťou legislatívneho návrhu je aj vytvorenie novej kategórie, a to príjemcu dávky v hmotnej núdzi, ktorého sa rovnako budú týkať nové pravidlá krátenia či odobrania dávok.

MPSVR chce takisto umožniť vykonávanie malých obecných služieb nielen v obci, kde občania žijú, ale aj vo väčšom regióne, pričom na kompenzáciu cestovných nákladov bude naďalej slúžiť príspevok na cestovanie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok