Hospitalizácii sa nevyhnete. VšZP zrušila "jednodňovky", kritizuje prezident súkromných lekárov

včera 12:48

Jednodňová zdravotná starostlivosť pre pacientov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa stáva nedostupnou. Informoval o tom Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov. Tvrdí, že sa radikálne predĺžia čakacie doby.

Marián Šóth ASL SR
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zrušené zmluvy, zavedenie limitov

Šóth vysvetlil, že v pondelok 30. septembra VšZP zrušila zmluvu viacerým "jednodňovkám" bez predchádzajúceho upozornenia a pre ostatné zariadenia zavádza limity.

"Umožnia prijať výrazne menší počet pacientov. Nie náhodou to poisťovňa spravila večer, v deň skončenia prepoisťovacej kampane," hovorí prezident súkromných lekárov.

"Ak ste sa doteraz chceli vyhnúť pobytu v nemocnici, odteraz to tak nebude. Nevyhnete sa hospitalizácii pri operácii žlčníka, prietrže, gynekologických operáciách, problémom bude aj odstránenie šedého zákalu, či iné očné operácie," upozorňuje ďalej.

Štátna poisťovňa podľa neho uprednostnila úhradu troch dní hospitalizácie pred úhradou jedného zdravotného výkonu. "Takto vyzerá hospodárnosť v praxi a vyhlásenia, že sa šetrenia a konsolidácia nedotkne pacientov," dodal.

Pozrite si reportáž z 30. septembra o tom, že lekári hrozia výpoveďami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok