Skontrolujte si auto, Brusel sprísnil normy pre vodičov. Polícia nebude v zime akceptovať jeden typ pneumatík

Od utorka (1. októbra) nie je možné používať na zimu staršie pneumatiky so symbolom M+S. Zákon povoľuje len tie, ktoré majú spolu s písmenami aj piktogram alpskej vločky s horami.

pneumatiky
Foto: X/Mercedes-AMG

Písmená aj štíty s vločkou

Od 1. októbra 2024 sa zmenia pravidlá pre používanie zimných pneumatík.

Zatiaľ čo doteraz stačilo, aby zimné pneumatiky mali označenie M+S (Mud and Snow), od tohto dátumu budú za zimné považované iba tie, ktoré nesú spolu s písmenami aj symbol troch štítov so snehovou vločkou (3PMSF - Three Peak Mountain Snow Flake).

pnemuatiky piktogram Foto: X/Reuters Od 1. októbra 2024 budú zimné pneumatiky povolené len s alpským symbolom (snehová vločka na troch horských štítoch). Označenie M+S už nestačí.

Pokuta v desiatkach eur a zákaz jazdy

Tento krok vychádza z uznesenia Európskej únie prijatého pred niekoľkými rokmi, ktoré reaguje na skutočnosť, že označenie M+S si výrobcovia často vykladali po svojom a používali ho aj pre pneumatiky nevhodné do zimných podmienok.

Pneumatiky s novým označením sú povinné pre výrobcov od roku 2018, ale pre vodičov platilo prechodné obdobie. To sa skončilo 30. septembra 2024.

Pri jazde s takýmito pneumatikami hrozí pokuta 40 eur a zákaz ďalšej jazdy. Zimné obutie je povinné až od 15. novembra, ak sa objaví sneh alebo ľad.

Európska únia koncom februára avizovala zmeny pre vodičov. Viac v reportáži tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok