Prezident navštívil CERN. Do Európskej organizácie pre jadrový výskum zavítal z dôvodu 70. výročia jej založenia

dnes 08:35 , Aktualizované: dnes 14:59

Prezident SR Peter Pellegrini v utorok odcestoval na jednodňovú návštevu sídla Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve pri príležitosti 70. výročia jej založenia.

prezident CERN návšteva
Foto: TASR/Soňa Rišková

V rámci návštevy sa stretol so slovenskou vedeckou komunitou v CERN-e aj s generálnou riaditeľkou organizácie Fabiolou Gianottiovou.

Popoludní sa prezident spolu s ostatnými hlavami štátov a predsedami vlád zúčastnil na uvítacom ceremoniáli a tiež absolvuje bilaterálne rokovanie s prezidentkou Švajčiarska Violou Amherdovou.

Súčasťou cesty bude i návšteva experimentálneho podzemného pracoviska ALICE a prehliadka veľkého hadrónového urýchľovača.

Podpora výstavby nového urýchľovača CERN-u

Slovensko by mohlo zohrať významnú úlohu pri výstavbe nového výkonnejšieho urýchľovača CERN-u a podieľať by sa na tom mohli aj študenti a doktorandi zo Slovenska, povedal prezident.

Pellegrinimu podľa jeho slov chýba väčšie zapojenie sa študentov a doktorandov zo Slovenska v tejto európskej organizácii, preto je rád, že súčasťou delegácie je aj minister školstva Tomáš Drucker.

Slovensko by podľa Pellegriniho malo využiť svoje know-how a posilniť svoju vedu účasťou v projektoch CERN-u, ktorý podľa neho patrí k svetovej špičke.

Pozrite si prejav prezidenta Pellegriniho na pôde OSN z 25. septembra 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok