Neznámy muž sa dvakrát nabúral do systému NASA. Vesmírny úrad mu poslal ďakovný list

Neznámy muž už druhýkrát hekol systém NASA. Identifikoval bezpečnostné chyby a zodpovedne ich nahlásil, za čo mu NASA poslala ďakovný list.

NASA_UFOs659226.jpg
Foto: TASR/AP

Heker, ktorý svoj úspech oznámil na sociálnej sieti X, podrobne opísal, ako medzery objavil. Potom ich oznámil Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA), čím mu poskytol dostatok času na riešenie problémov. 

Potľapkali ho po ramene

List podpísal Mark Witt z Úradu hlavného informačného riaditeľa NASA. Ocenil v ňom, akú úlohu heker zohrával pri identifikácii a nahlásení zraniteľností.

NASA uviedla, že konanie hekera malo zásadný význam pre zachovanie "integrity a dostupnosti" jej informačnej infraštruktúry. 

"V mene NASA by sme chceli oceniť vaše úsilie ako nezávislého bezpečnostného výskumníka, a to tak pri identifikácii zraniteľnosti, ktorú ste predložili, ako aj za to, že ste sa riadili politikou a usmerneniami NASA v oblasti zverejňovania zraniteľností a zodpovedne ste nám to oznámili," uvádza sa v liste.

Uznanie, ktoré obdržal, podčiarkuje dôležitú úlohu, ktorú etickí hekeri zohrávajú pri zabezpečovaní citlivých informácií. Tento "incident" podnietil rozhovory o spolupráci medzi etickými hekermi a organizáciami s cieľom posilniť kybernetickú bezpečnosť. 

V takýchto prípadoch sa hekeri namiesto toho, aby zneužívali zraniteľnosti úradov, rozhodnú nahlásiť ich, aby sa podobné digitálne priestory mohli zlepšiť a aby boli bezpečnejšie pre všetkých.

Pozrite si archívne video z 28. septembra o tom, ako na ISS odletela nová misia NASA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok