ARDAL predstaví novú investičnú príležitosť: Štátne dlhopisy pre ľudí

30.9.2024 13:22

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) prináša na slovenský trh zaujímavú novinku – štátne dlhopisy určené priamo pre občanov. Kúpa štátneho dlhopisu je jedným z najbezpečnejších konzervatívnych spôsobov sporenia.

stock-2463798_1920-1024x724.jpg
Foto: archív

ARDAL riadi krytie štátneho dlhu, jeho riziká a snaží sa o optimalizáciu a zároveň minimalizáciu výdavkov spojených s dlhovou službou štátu. Zároveň zabezpečuje likviditu štátu, čiže zodpovedá za to, že má štát každý deň na účte dostatok peňazí a plynulo spláca svoje záväzky. Taktiež vydáva štátne dlhopisy, za ktoré získava štát peniaze, a tými kryje štátny dlh a deficit štátneho rozpočtu.

Štátne dlhopisy pre ľudí

Nakoľko každý štát stojí na svojich občanoch, rozhodla sa Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity v spolupráci s Ministerstvom financií SR vydať dlhopisy pre občanov – Štátne dlhopisy pre ľudí.

Kúpa štátneho dlhopisu je jedným z najbezpečnejších konzervatívnych spôsobov sporenia. Výhody investovania do štátnych dlhopisov zahŕňajú stabilné výnosy, zachovanie investovaného kapitálu a nízke riziko. Pokiaľ ide o štát ako emitenta dlhopisov, tak ten vydaním dlhopisov, ktoré si môžu zakúpiť jeho občania, rozkladá svoje riziká na finančnom trhu, a tým dosahuje vyššiu finančnú stabilitu.

Prečo práve teraz?

Slovensko je jednou z mála krajín v našom regióne, ktorá v súčasnej dobe neponúka svojim občanom možnosť investovania do štátnych dlhopisov. Bohaté a veľmi dobré skúsenosti s vydávaním týchto cenných papierov majú mnohí obyvatelia Európskej únie.

O svoje skúsenosti s vydávaním, obchodovaním a zhodnotením vkladov občanov sa na konferencii ta3 – Dlhopisy pre ľudí, podelia s účastníkmi konferencie odborníci z Čiech, Maďarska či Slovinska.

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity sa rozhodla zorganizovať konferenciu, na ktorú pozvala skúsených profesionálov z oblasti financií, práva a legislatívy, či štátnej služby.

Cieľom konferencie je predstaviť nový produkt na slovenskom finančnom trhu, ktorý bude predstavovať stabilnú, dôveryhodnú, bezpečnú a finančne zaujímavú možnosť zhodnotenia peňazí pre občanov.

To, s akými výzvami sa bude musieť ARDAL popasovať a aká je predstava realizácie tejto jedinečnej finančnej operácie sa podrobne prediskutuje 10. októbra 2024 na už spomínanej konferencii – Štátne dlhopisy pre ľudí. Dozvieme sa, ako sa s touto výzvou popasovali v zahraničí, aké legislatívne a právne kroky bude potrebné prijať, aby sa táto transakcia mohla uskutočniť.

Pre všetkých zúčastnených bude iste zaujímavou témou aj možné daňové zvýhodnenie týchto dlhopisov a ich distribúcia a predaj občanom.

Budúcnosť investovania

Vydávanie dlhopisov pre občanov je bežnou praxou vo väčšine vyspelých krajín. Využíva sa najmä na krátkodobé financovanie štátu alebo ako doplnkový zdroj financovania. Štátne dlhopisy poskytujú obyvateľom sporiacu alternatívu k iným termínovaným a sporiacim produktom.

Pomôžu ďalej rozvíjať finančný a kapitálový trh, finančnú gramotnosť jej občanov a ich záujem o stav verejných financií. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity chce všetkým občanom Slovenska ponúknuť možnosť zakúpenia Štátnych dlhopisov pre ľudí a stať sa ich hrdými majiteľmi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok