Nová podmienka Hlasu: Budeme hlasovať iba za dohodnuté návrhy. Nenecháme si od Danka skákať po hlave, zdôraznil Tomáš

Hosťami relácie V politike boli minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) a poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

V pondelok (30. 9.) uplynie rok od volieb do Národnej rady SR, následne 27. októbra 2023 vznikla nová vláda.

"Rok pôsobenia môžem hodnotiť iba z hľadiska rezortu práce. Hneď na úvod sme išli zachraňovať ľudí po zemetrasení na východe Slovenska, niekoľko týždňov po nástupe sme začali napĺňať sľuby a presadili sme 13. dôchodok, následne sme pripravili zákon o minimálnej mzde. Spustili sme taktiež celý rad projektov na zamestnávanie nezamestnaných ľudí," zhodnotil minister.

Tri mesiace venovali Trestnému zákonu

Štefunko z PS skritizoval vládu za to, že sa prvé tri mesiace venovala novele Trestného zákona. "Ľudia, ktorí mali problém so zákonom, dostali Ficovu amnestiu. Vzniklo taktiež nové ministerstvo športu, ktoré je zbytočné," podotkol.

Konflikty v koalícii

Podpredseda PS tiež poukázal na konflikty medzi stranami Hlas-SD a SNS. "Tie spory sú podobné tým, ktoré boli medzi Sulíkom a Matovičom. Ten kľud tam nie je, vidím to aj v parlamente, nerozprávajú sa spolu," doplnil.

Vládne návrhy a návrhy, ktoré prešli radou

Tomáš oznámil, že strana Hlas bude hlasovať výhradne za vládne návrhy a za návrhy, ktoré prešli koaličnou radou.

Minister práce Erik Tomáš zdôraznil, že ak sa na parlamentnej schôdzi nebudú presadzovať dohodnuté návrhy, strana Hlas v nej nebude pokračovať.

Ide o reakciu na správanie predsedu SNS Andreja Danka. "Hlas si už nenechá skákať po hlave," povedal minister.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 159

Štefunko pochválil Erika Tomáša, že sa snaží. "Na jednej strane však urobíte 13. dôchodok a iné ministerstvá sťažia cenami a daňami ľuďom život. Rozdávate karafiáty a na druhej strane niekto iný z vlády pichne občanom nôž do chrbta," uviedol Štefunko.

Nemáte opatrenia, kritizoval Tomáš

Erik Tomáš skritizoval opozíciu, že na stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) nepredstavila žiadne opatrenia na šetrenie.

"Nepredstavili ste nič preto, lebo by to bolo v mnohých veciach bolestivé pre ľudí," podotkol minister práce.

Štefunko reagoval, že PS nebojkotovalo stretnutie s predsedom vlády SR. "My sme niečo predstavili, vyrátali sme šetrenie na úrovni 500 miliónov eur. Boli tam šetrenia na výdavkoch štátu a rôzne predražené náklady," skonštatoval.

Rozdielne čísla

Erik Tomáš vyhlásil, že "konsolidácia vo výške 2,7 miliardy je potrebná".

Štefunko oponoval: "Potreba konsolidácie je 1,7 miliardy eur".

"DPH sa zvýši o tri percentá, to by si nedovolil ani Richard Sulík. To postihne každého, sociálnodemokratické vlády by mali skôr presadzovať progresívne dane, aby bohatší platili viac, toto je však degresívna daň," skritizoval Štefunko.

Viac sa dozviete v celej časti relácie V politike:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok