Voľby v Rakúsku prvýkrát vyhrala krajne pravicová FPÖ, ukazujú prognózy. Prezident však nechce Kickla vymenovať za kancelára

dnes 08:30 , Aktualizované: dnes 19:04

Nedeľňajšie parlamentné voľby v Rakúsku prvýkrát od svojho vzniku vyhrala v súčasnosti opozičná krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ)

Viedla pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Karla Nehammera a sociálnymi demokratmi (SPÖ). Do parlamentu sa dostali aj Zelení, ktorí sú súčasťou vládnucej koalície, ako aj liberálna strana NEOS.

Agentúra o tom informuje podľa prognóz zverejnených verejnoprávnou televíziou ORF po zatvorení volebných miestností o 17:00.

Tesný súboj sa črtá medzi zvyšnými dvoma parlamentnými stranami. Liberálnym NEOS prieskum prisudzuje 8,8 percenta a Zeleným 8,6 percenta.

Víťazstvo FPÖ na čele s exministrom vnútra Herbertom Kicklom zverejnili aj ďalšie médiá a inštitúty, napríklad inštitút Arge pre televíziu Puls 24.

Občania určili zloženie Národnej rady, parlamentnej dolnej komory, na najbližších päť rokov. V Rakúsku dnes mohlo od rána vyberať poslanca Národnej rady zhruba 6,35 milióna oprávnených voličov.

Už predvolebné prieskumy ukazovali na možný bezprecedentný úspech krajnej pravice. Terajší kancelár Nehammer z ÖVP avizoval, že by ľudovci boli ochotní vstúpiť do koalície s FPÖ za podmienky, že by si ich líder Herbert Kickl nenárokoval post kancelára.

Kickl je polarizujúcou osobnosťou s pravicovo-populistickými politickými postojmi. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už vyhlásil, že by Kickla spolkovým kancelárom nevymenoval, čo mu rakúska ústava umožňuje.

Kancelár uznal porážku, s Kicklom spolupracovať nechce

Rakúsky ľudácky kancelár Karl Nehammer (ÖVP) uznal porážku svojej strany v dnešných parlamentných voľbách a víťazstvo pravicovo populistických Slobodných (FPÖ). Ľudová strana ale podľa neho musí dodržať svoje sľuby.

Medzi nimi bol aj ten, že nevstúpi do koalície s FPÖ, ak by si jej líder Herbert Kickl nárokoval post kancelára. Kickl sám v nedeľu v televízii na základe aktualizovaných prognóz výsledkov volieb vyhlásil, že jeho strana je pripravená viesť vládu.

"Bola to ozajstná stíhacia jazda a my sme sa nedokázali dostať na prvé miesto," pripustil šéf ľudovej strany i vlády. Úlohou pre budúcnosť je podľa neho teraz podrobne vyhodnotiť výsledky a zistiť, "prečo radikáli dostali viac hlasov ako my, ktorí zastupujeme silu stredu".

V televízii ORF však Nehammer povedal, že očakáva, že zostane na čele rakúskych ľudovcov a tiež opätovne ubezpečil, že trvá na svojom odmietavom stanovisku ohľadom vytvorenia vlády s účasťou Kickla. Ten vyhlásil, že jeho strana je pripravená vládu viesť a zdôraznil, že výsledok volieb nemohol byť jasnejší. FPÖ je podľa Kickla pripravená na rozhovory so všetkými stranami.

Podľa aktualizovaného prieskumu, ktorý ponúkli agentúra APA a televízia ORF, získava FPÖ 29,1 percenta hlasov. Druhá podľa tejto sondáže vzniknutej v spolupráci so spoločnosťou Foresight skončila ÖVP so ziskom 26,3 percenta. Tretia je v rovnakom odhade opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) s 21 percentami.

Odvolili všetci lídri

Vo voľbách do Národnej rady hlasovali šéfovia parlamentných strán či prezident Alexander Van der Bellen. Volebné miestnosti v spolkovej krajine Vorarlbersko sa uzavreli už o 13:00 h, tie posledné vo Viedni sa uzavreli o 17:00 h.

Konečný oficiálny výsledok by mal byť známy až neskoro večer.

Do nedeľného popoludnia odovzdali hlasy všetci volební lídri. Kancelár Karl Nehammer, ktorý do volieb vedie Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP), po hlasovaní rovnako ako jeho politickí súperi apeloval na volebnú účasť.

"Každý hlas sa počíta," povedal podľa agentúry APA kancelár, ktorý do volebnej miestnosti vo svojom viedenskom obvode prišiel v sprievode manželky a psa. "Voľby sú vždy dobrá vec," poznamenal dobre naladený politik, podľa ktorého ale dnes ide o ďalšie smerovanie krajiny.

Prieskumy pritom ľudovcom sľubujú tesný súboj s favorizovanou pravicovo populistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorej šéf Herbert Kickl sa k volebnej urne dostavil až popoludní.

"Mám z dnešného dňa celkovo dobrý pocit," povedal Kickl po vhodení volebného lístka do urny v dolnorakúskej dedine Purkersdorf. Päťdesiatpäťročný favorit volieb si predtým ešte išiel zabehať a podľa agentúry APA sa snažil pôsobiť uvoľnene a sebavedome.

Medzitým už vo svojom domovskom Traiskirchene, kde je tiež starostom, odvolil tiež šéf Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Andreas Babler, ktorý vyjadril nádej, že voliči odovzdaním hlasu pre jeho SPÖ "posilnia sami seba". V sprievode manželky povedal, že sa cíti "úplne dobre" po tom, čo vraj vhodil hlas pre "deti, ženy, zamestnancov".

Vicekancelár a líder Zelených Werner Kogler odovzdal svoj hlas v Štajerskom Hradci a vyjadril presvedčenie, že strana získa dobrý výsledok "v záujme ochrany klímy, pôdy a prírody v Rakúsku".

Podľa APA dobre naladená a v ružovej športovej obuvi prišla dopoludnia voliť šéfka liberálnej strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová. Vyjadrila nádej na dobrý výsledok a chcela by vraj ponúknuť "alternatívu k čierno-modrej", teda možnej koalícii ľudovcov a slobodných.

Prezident Alexander Van der Bellen krátko pred poludním volil spoločne s manželkou Doris Schmidauerovou na viedenskej hudobnej univerzite a vyjadril nádej na vysokú volebnú účasť.

V roku 2019 volebná účasť predstavovala zhruba 76 percent a tentoraz experti očakávajú jej zvýšenie. Naznačil to podľa nich veľký nárast počtu voličov, ktorí využili možnosť korešpondenčnej voľby.

Pozrite si reportáž a živý vstup našej redaktorky Veroniky Pancurákovej:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok