Rakúsko si volí nový parlament. Krajne pravicová FPÖ má historickú šancu na víťazstvo

dnes 08:30

V Rakúsku sa v nedeľu (29.9.) ráno začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) tesne pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) pod vedením kancelára Karla Nehammera. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Volebné miestnosti sa v krajine otvorili o 7.00 h SELČ a posledné by sa mali zavrieť o 19.00 h. Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať takmer 6,4 milióna občanov.

FPÖ vedená Herbertom Kicklom (55) v posledných predvolebných prieskumoch viedla s 27 percentami – pokiaľ by zvíťazila, išlo by v Rakúsku o historické víťazstvo krajnej pravice. Je však otázne, či by sa strane v prípade víťazstva podarilo získať partnerov na zostavenie vládnej koalície.

Hlavnou témou je migrácia

Vládna ÖVP v prieskumoch zaostávala s 25 percentami. Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) by mala získať približne 21 percent hlasov.

Zelení, ktorí sú súčasťou vládnej koalície, sa v prieskumoch rovnako ako liberálna strana NEOS pohybovali na úrovni deviatich percent.

Jednou z hlavných tém predvolebnej kampane bola migrácia. Líder FPÖ Kickl prisľúbil, že v prípade víťazstva a zloženia novej vlády v tejto oblasti tvrdo zasiahne a urýchli deportácie migrantov do ich domovských krajín, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok