Aj Slováci sú migrantmi. V americkom meste hrdo oslavujú svoju históriu

Na slovo migranti sú mnohí Slováci alergickí, no nie každý si uvedomuje, že stovky tisíc Slovákov sú tiež migrantmi, keď v uplynulých desaťročiach emigrovali do sveta. Napríklad do Spojených štátov, kde žije početná komunita našincov, ktorá hrdo oslavuje svoju históriu. V štáte Iowa nakrúcal Tomáš Verníček.

V srdci amerického vidieka, v kukuričnom štáte lowa, leží 100-tisícove mesto Cedar Rapids. Na prvý pohľad sa ničím výrazne nelíši od zvyšku Ameriky. Široké ulice, viacpodlažné domy a továrne však pomohli vybudovať Slováci a Česi, ktorí tu húfne prichádzali už od konca 19. storočia. O ich histórii hovorí České a Slovenské národné múzeum a knižnica, ktoré oslávili 50 rokov.

Múzeum plné Slovákov a Čechov

"Takže táto socha reprezentuje roky 1880 až 1890 keď mnoho Slovákov a Čechov, ale aj ďalších Európanov, prichádzalo do Spojených štátov. Takže toto je jej príbeh, ako prišla do USA na lodi," uviedla riaditeľka česko-slovenského festivalu v Oklahome Debbie Kessler. 

Niektoré expozície zobrazujú príbehy

"A tu vzadu máme muža, ktorý sa veľmi bál, pretože nacisti na čele s Hitlerom obsadili jeho krajinu. Vždy sa musel obzerať za svoj chrbát a pritom len túžil po slobode. Niektoré expozície zobrazujú príbehy Čechoslovákov, ktorí do Ameriky prišli pred vyše 100 rokmi v kajutách takýchto lodí. Ďalšie ukazujú našu históriu. Od tradičných krojov až po sovietsku okupáciu či Nežnú revolúciu," uviedla Kessler

Prelínanie kultúr definitívne podčiarkli

Pri príležitosti okrúhleho výročia si múzeum prišli pozrieť aj prezidenti Česka a Slovenska Petr Pavel a Peter Pellegrini. Prezidenti zároveň odhalili zrekonštruovanú hodinovú vežu vynovenú v štýle Pražského orloja. Tá je odteraz americkým unikátom. No a prelínanie kultúr organizátori definitívne podčiarkli na záver, keď prezidentov prekvapili americkou klasikou, motorkami Harley Davidson.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok