Eurokomisia odporúča vyhnúť sa letom nad Izraelom a Libanonom. Reaguje tým na prudkú eskaláciu napätia

dnes 14:33

Európska komisia (EK) a Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v sobotu odporučili leteckým spoločnostiam, aby sa počas nasledujúceho mesiaca vyhli libanonskému a izraelskému vzdušnému priestoru. Reagovali tak na prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, informuje agentúra AFP.

Pozastavujeme prelety aerolíniám z Bieloruska, oznámil Doležal
Foto: TASR/AP

EK a EASA vo vyhlásení varovali pred "celkovým zintenzívnením leteckých útokov a zhoršením bezpečnostnej situácie". Leteckým spoločnostiam odporučili vyhnúť sa vzdušnému priestoru Libanonu a Izraela na "všetkých letových hladinách".

Odporúčanie platí predbežne do 31. októbra s tým, že môže byť po preskúmaní upravené alebo stiahnuté, dodali vo vyhlásení.

Riziká pre leteckú dopravu

EASA uviedla, že "bude naďalej pozorne sledovať situáciu s cieľom posúdiť, či sa v dôsledku vývoja zvyšujú alebo znižujú riziká pre prevádzkovateľov lietadiel v EÚ".

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom výrazne eskalovali v uplynulých dňoch. Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zasiahla sídlo Hizballáhu a zabila vodcu hnutia Hasana Nasralláha.

Pozrite si reportáž o spojeneckom návrhu na prímerie z 26. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok