Žiadatelia čakajú aj vyše desať rokov. Banská Bystrica nepostavila za takmer dve dekády ani jeden nájomný byt

Banská Bystrica nepostavila za posledných takmer dvadsať rokov ani jeden nájomný byt. Žiadatelia o mestské byty čakajú aj viac ako 10 rokov. Tvrdí to iniciatíva Dostupné a dôstojné bývanie. Žiada preto vedenie mesta, aby túto krízu bývania začali riešiť ako svoju prioritu.

V Banskej Bystrici žije už iba viac ako 73-tisíc obyvateľov a ich počet stále klesá. Jedným z dôvodov je aj nedostatok nájomných bytov. Tvrdia to organizátori občianskej kampane Dostupné a dôstojné bývanie. Opakovane prišli vyzvať zástupcov mesta, aby to riešili.

Cieľom je pomôcť najzraniteľnejším

Aktuálne ich má iba 300 a ľudia v poradovníku čakajú aj viac ako desať rokov. Vo Zvolene ich je 600, čo je podľa aktivistov na počet obyvateľov štyrikrát viac.

Ich cieľom je pomôcť aj najzraniteľnejším. Seniorom, jednorodičom, viacdetným rodinám, ale aj Rómom, či ľuďom bez domova.

Mesto problémy priznáva

Mesto problémy priznáva a volá po väčšej pomoci štátu. Tvrdí tiež, že sľubovaná výstavba 26 bytov na Ďumbierskej ulici zlyhala.

Poslanci ale teraz schválili, že do nového programu rozvoja bývania na roky 2025 až 35 zapracujú aj pripomienky aktivistov vrátane princípov Housing First a Housing Led.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok