Je možné, že Hlas nepodporí konsolidačný balíček. Stanovil podmienky

dnes 13:17 , Aktualizované: dnes 16:30

Koaličná strana Hlas-SD nepodporí konsolidačný balík, pokiaľ zákon o minimálnej mzde nebude spätne zaradený na aktuálnu parlamentnú schôdzu.

Taktiež žiada dofinancovanie samospráv ešte v tomto roku. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Cieľom je dosiahnuť, aby sa nové nastavenie minimálnej mzdy, teda 60 % priemernej mzdy tak, ako je to v programovom vyhlásení vlády (PVV), vrátilo na rokovanie parlamentu a aby bolo schválené do konca roka. Ak sa tak stane, tak minimálna mzda v roku 2026 bude na úrovni 920 eur a v roku 2027 bude už atakovať hranicu 1000 eur," uviedol Tomáš s tým, že ide o jeden z dvoch hlavných záväzkov v PVV rovnako, ako aj 13. dôchodok.

Rozprava v druhom čítaní by nemala byť skrátená

Dodal, že rozprava v druhom čítaní o konsolidačnom balíku by už nemala byť skrátená.

Taktiež kritizoval opozičnú SaS za to, že sa nezúčastnila na stretnutí s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD) týkajúcom sa konsolidácie. Dôvodom je podľa slov šéfa rezortu práce to, že strana zodpovedá za neporiadok vo verejných financiách.

"My len naprávame ťažkou konsolidáciou to, čo tu napáchala bývalá vláda," podotkol Tomáš s tým, že SaS navyše neponúkla vlastný konsolidačný balíček.

"Stále prichádzame s návrhmi, aj budeme prichádzať s návrhmi. Ja nevidím žiadny dôvod sedieť za zavretými dverami s premiérom a jednoducho tam niečo riešiť, riešime to v parlamente," uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Marián Viskupič s tým, že stretnutie aj tak neprinieslo žiaden výsledok.

Balíček nepodporí aj SaS

Taktiež vyhlásil, že SaS konsolidačný balík nepodporí, pričom novú daň finančných transakcií považuje za veľmi škodlivý zákon.

"Tu jasne hovorím, že prosím koalícia, zíďte z kratšej cesty a vôbec tento zákon nedávajte. Druhá vec je tá, že ak raz budeme vládnuť, tak tento zákon musí byť okamžite zrušený," objasnil.

Dodal, že tento balík zdražuje život ľuďom, zhoršuje pozíciu ekonomiky a nevidí v ňom žiaden ozdravný potenciál. "Ja môžem povedať za svoj rezort, že sa podarilo ochrániť všetky veci v gescii MPSVR SR s výnimkou úpravy rodičovského dôchodku," uzavrel Tomáš.

Tomáš sa rozrozprával aj o sporoch so SNS

Predseda SNS Andrej Danko v internej komunikácii uviedol, že ak nedostane funkciu predsedu Národnej rady SR, neprestane útočiť na stranu Hlas-SD aj za cenu, že by padla vláda. Uviedol minister práce.

S alternatívou, že by situácia mohla dospieť k predčasným voľbám, podľa neho však Hlas-SD neráta.

"Tie ataky SNS sú dôsledkom urazenosti a 'ješitnosti' pána predsedu SNS za to, že nedostal post predsedu parlamentu," uviedol Tomáš s tým, že stupňovanie útokov prinútilo stranu Hlas-SD konať.

"Je mi ľúto, že to takto torpéduje, verím, že sa Andrej Danko vráti za koaličný stôl," doplnil minister. Mrzí ho, že cieľmi atakov sú samotné návrhy zákonov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády.

Je presvedčený, že situáciou sa musí zaoberať predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). "On sám vie, že toto je dlhodobo neudržateľné," upozornil. O téme majú hovoriť na koaličnej rade.

Odmieta, že by išlo o vládnu krízu

Napriek priekom v koalícii Tomáš odmieta hovoriť o vládnej kríze.

"Tá by nastala, ak by prestali prechádzať zákony v parlamente," zdôraznil. S alternatívou predčasných volieb Hlas-SD podľa jeho slov neráta.

Naznačil tiež, že v súčasnosti už celkom neplatia slová premiéra o tom, že "buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga". Diskusia sa podľa neho posunula.

"Nemôžem však o tom zatiaľ hovoriť, je to téma pre vnútornú diskusiu v koalícii," upozornil.

SNS opäť kritizovala

Slovenská národná strana (SNS) ostro skritizovala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša za údajné chyby v jeho legislatívnych opatreniach.

SNS tvrdí, že v dôsledku zlej legislatívy, ktorú Tomáš pripravil, niektorí ľudia nedostali počas letných mesiacov opatrovateľské dávky. "Len preto, že Erik Tomáš pripravil nekvalitnú legislatívu, mali ľudia krátený opatrovateľský príspevok," uviedla SNS.

Ďalšia kritika smeruje k nastaveniu 13. dôchodku. SNS súhlasí s myšlienkou 13. dôchodku, ale oponuje jeho plošnému vyplácaniu vo výške 600 eur.

Strana varuje, že takéto nastavenie ohrozí financovanie ďalších dôchodkových systémov.

„Súčasné nastavenie 13. dôchodku spôsobí štátu náklady takmer vo výške jednej miliardy eur,“ zdôraznila SNS. Strana preto vyzýva Tomáša, aby 13. dôchodok reformoval a zameral sa na spravodlivé vyplácanie, najmä pre tých, ktorí ho najviac potrebujú.

SNS tiež upozorňuje, že zlé nastavenie tohto dôchodku môže v budúcnosti ohroziť aj iné sociálne príspevky, napríklad rodičovský príspevok. V najbližšom období plánuje strana predstaviť návrh, ktorý systémovo vyrieši vyplácanie dôchodkov tak, aby boli udržateľné.

SNS zároveň apeluje na Erika Tomáša, aby sa viac sústredil na svoje ministerské povinnosti a prestal byť „hovorcom“ svojej politickej strany.

SNS klame, odkazuje Tomáš

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš ostro reagoval na najnovšie tvrdenia Slovenskej národnej strany (SNS) týkajúce sa opatrovateľských príspevkov.

Podľa Tomáša SNS šíri nepravdy podobne ako v prípade rodičovského dôchodku.

Upozornil, že krátenie opatrovateľských príspevkov pre opatrovateľov v dôchodkovom veku nie je výsledkom legislatívy jeho ministerstva, ale zákona schváleného bývalou vládnou koalíciou v roku 2022, ktorý začal platiť 1. júla 2024.

Tomáš zdôraznil, že ministerstvo práce už predložilo novelu zákona o sociálnych službách, ktorá má odstrániť krátenie príspevkov, bez ohľadu na príjem odkázaných osôb.

„Snažíme sa vzniknutú situáciu napraviť, a je mi ľúto, že SNS sa uchyľuje k takýmto klamstvám len kvôli osobným ambíciám jej predsedu,“ dodal Tomáš, narážajúc na spory o predsednícke miesto v parlamente.

Podobnosť s konfliktom Matovič verzus Sulík

Tomášov oponent v rozhlasovej debate, poslanec a podpredseda strany SaS Marián Viskupič priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

"Oni však deklarovali, že budú vládnuť inak," adresoval výčitku súčasnej koalícii. Vyjadril zároveň pochopenie pre postoj Hlasu-SD voči SNS a jej predsedovi.

"Politika Andreja Danka je deštruktívna," skonštatoval. Ak budú spory pokračovať, nie je si istý, či má koalícia šancu vydržať celé funkčné obdobie.

Obaja diskutujúci odsúdili spôsob komunikácie a výrazy, ktoré použil poslanec Rudolf Huliak (SNS) voči poslankyni z PS Lucie Plavákovej. Zhodli sa tiež, že Huliak by sa mal Plavákovej ospravedlniť.

Pozrite si aj vyjadrenia Andreja Danka na adresu Hlasu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok