Prešovská župa spúšťa pilotný projekt. Pred povodňami bude varovať SMS správa

Prešovská župa ako jediná na Slovensku spúšťa pilotný projekt včasného varovania pred bleskovými povodňami. V povodiach troch riek nainštalujú takmer 200 špeciálnych zariadení.

Na moste ponad rieku Ladomirka vo Svidníku pribudlo zvláštne zariadenie. Ide o hladinometer, ktorý pracuje na princípe nanoradaru. 

SMS správa pred povodňami

"Senzor vysiela radarový lúč smerom k hladine, odkiaľ sa odrazí a na základe času ako dlho letel smerom na dol a späť vieme určiť vzdialenosť s presnosťou na jeden milimeter," hovorí konateľ GOSPACE LABS Pavol Turčina.

"Teraz práve hovorím senzoru, aby mi okamžite poslal nameranú hodnotu a ukazuje, že senzor je od vodnej hladiny 5 metrov 84 centimetrov aj 2 milimetre. Spolu s vlhkomerom a zrážkomerom tvoria tieto prístroje súčasť environmentálneho monitoringu rieky. Výsledky meraní pomôžu obyvateľov mesta včas varovať pred bleskovými povodňami," tvrdí mechanický inžinier Jozef Vindiš.

Precízna technológia

"Ono sa skladá z mnohých komponentov. Merania družicové, numerické modely," dodal riaditeľ firmy ESPRIT Dušan Kočický. Ľudia môžu vývoj aktuálnej situácie sledovať pomocou špeciálnej webovej aplikácie. V prípade hrozby dostanú aj SMS upozornenie.

"V predstihu, povedzme troch dní, je to varovanie s istou presnosťou, pravdepodobnosťou. Čím kratšie, tým bude presnejšie," uviedol Košický. O financie z EÚ sa v rámci medzinárodného projektu uchádzalo 160 projektov. Prešovská župa patrí medzi 12 vybraných. 

Ochrana majetku a zdravia

"Včasne varovať ľudí, aby sme ochránili ich majetok a zdravie. O to išlo v tomto projekte," hovorí predseda PSK Milan Majerský.

"Pri týchto situáciách je veľmi dôležitý čas. Práve tento systém nám ten čas dá, aby sme vedeli rýchlejšie zareagovať. Získané dáta pomôžu napríklad aj pri riešení vodozádržných opatrení v krajine, keďže systém umožňuje simulácie stavu po rôznych zásahoch. Starosta Sveržova zdôraznil, že prvoradá by mala byť prevencia," uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.

Najmodernejší spôsob monitoringu

"To je práve to, aby sme dokázali tie korytá udržiavať. Aby štát našiel tie peniaze, aby zaplatil svoju firmu – Slovenský vodohospodárky podnik, aby tieto veci robili v teréne. Najmodernejší spôsob monitoringu povodňovej situácie prešovská župa okrem Ladomirky otestuje aj v povodí riek Malá Svinka a Šibská voda," dodal starosta Sveržov Pavol Ceľuch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok