Rusko zaútočilo na ukrajinskú nemocnicu. Počet obetí stúpol na deväť, nálety pokračujú

dnes 08:42 , Aktualizované: dnes 12:57

Pri ruskom nálete na nemocnicu v meste Sumy na severe Ukrajiny zahynulo deväť ľudí a dvanásť ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom v sobotu administrácia Sumskej oblasti na platforme Telegram.

Rusko Sumy nemocnica
Foto: TASR/AP (Ukrainian Emergency Service)

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko predtým informoval o šiestich obetiach. Podľa neho ruské invázne sily zasiahli zdravotnícke zariadenie dvakrát: pri prvom útoku zahynul jeden človek a ďalší úder nasledoval, keď na miesto dorazili zdravotníci. Moskva sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrila.

Podľa Klymenka už prvý útok poškodil niekoľko poschodí nemocnice. „Začala sa evakuácia pacientov a personálu. Na miesto prišli záchranári a polícia, aby pomohli ľuďom. Počas evakuácie pacientov nepriateľ udrel znova,“ povedal minister.

Moskva bojuje proti nemocniciam

„Z nemocnice bolo evakuovaných 113 pacientov. Záchranná operácia pokračuje,“ napísal na Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a približne hodinu pred zverejnením najnovšej bilancie regionálnou správou informoval o ôsmich obetiach a jedenástich zranených.

Sumská oblastná správa uviedla, že Rusi podnikli útok bezpilotným lietadlom na zdravotnícke zariadenie, a následne informovala o útoku bezpilotného lietadla Shahed na obytný sektor. Medzitým ukrajinské vzdušné sily na Telegrame informovali o ruskom útoku prostredníctvom leteckých riadených bômb KAB na Sumskú oblasť.

Mesto Sumy sa nachádza na severe Ukrajiny pri hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou, kam ukrajinská armáda začiatkom augusta prenikla a obsadila časť ruského územia. Ukrajina už tretí rok odoláva rozsiahlej ruskej vojenskej agresii.

Útočili dronmi a riadenými strelami

Invázia zahŕňa ruské letecké útoky na ukrajinské územie. V sobotu ráno ukrajinské vzdušné sily informovali o zostrelení 69 ruských bezpilotných lietadiel a dvoch riadených striel Ch59/69 nad trinástimi ukrajinskými regiónmi.

Celkovo podľa ukrajinských síl Rusi zaútočili na Ukrajinu v noci na sobotu pomocou 73 bezpilotných lietadiel a štyroch rakiet. Tri drony zmizli z radarov na ukrajinskom území a jeden odletel späť do Ruska, poznamenala Ukrajinská pravda. O osude dvoch rakiet Iskander-M sa vzdušné sily nezmienili.

Ruské ministerstvo obrany medzitým podľa agentúry AP informovalo o nočnom zostrelení štyroch ukrajinských dronov nad Belgorodskou oblasťou a jedného nad Kurskou oblasťou.

Pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Šebekino v sobotu zahynul jeden civilista, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Ďalšie dve osoby podľa neho utrpeli zranenia.

Rusko obvinenia odmieta

Podobné vyhlásenia strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Moskva popiera, že by sa zámerne zameriavala na ukrajinských civilistov, a tvrdí, že jej údery sú zamerané výlučne na vojenskú alebo energetickú infraštruktúru. Tisíce mŕtvych a zranených civilistov od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu však svedčia o opaku.

Zelenskyj dnes vyzval ľudí, aby venovali pozornosť tomu, na čo Rusi útočia. „Bojujú proti nemocniciam, proti civilným objektom, proti ľudským životom. Iba sila môže prinútiť Rusko k mieru,“ napísal ukrajinský prezident.

Pozrite si reportáž o návšteve Zelenského v Bielom dome z 27. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok