FOTO: USA bojujú s následkami po hurikáne Helene. Počet obetí stúpol na 52, milióny ľudí sú stále bez elektriny

dnes 08:55 , Aktualizované: dnes 17:48

Americké úrady evidujú minimálne 52 obetí úderu silného hurikánu Helene, ktorý spôsobil na juhovýchode Spojených štátov mohutné záplavy a rozsiahle výpadky elektrického prúdu. Informuje o tom agentúra AP.

Úrady sa pritom obávajú, že ďalšie mŕtve telá vo viacerých štátoch ešte objavia. Kvôli hurikánu sa okrem toho podľa AP ocitli viac ako tri milióny odberateľov bez dodávok elektriny. Živel spôsobil škody za miliardy dolárov a mnoho ľudí záplavy stále ohrozuje.

Búrka za sebou zanechala rozsiahly pás skazy. Vietor lámal stromy a ničil domy, na niektorých miestach sa objavila aj tornáda.

Medzi viac ako štyrmi desiatkami mŕtvych sú aj traja hasiči, žena so svojimi jednomesačnými dvojčatami alebo osemdesiatdeväťročná seniorka, píše AP.

Mŕtvych po údere Helen evidujú úrady v štátoch Florida, Georgia, Severná aj Južná Karolína a Virgínia.

Vietor s rýchlosťou až 225 km/h

Helene, ktorú v niektorých chvíľach sprevádzali vetry s rýchlosťou až 225 kilometrov za hodinu, udrela v noci na piatok na Floridu ako hurikán štvrtého stupňa na päťbodovej škále.

Nad pevninou živel postupne zoslabol až na tropickú cyklónu, čiže oblasť zníženého tlaku vzduchu. Avšak kým vietor postupne slabol, intenzívny dážď v oblastiach na sever od Floridy spôsoboval extrémne nebezpečné podmienky.

Na juhu Apalačského pohoria, najmä v častiach Tennessee a Severnej Karolíny, vyvolala búrka katastrofálne záplavy, uviedla v piatok Národná meteorologická služba (NWS).

Podľa AP je západ Severnej Karolíny prakticky odrezaný od sveta, pretože zosuvy pôdy a záplavy si vynútili uzavretie diaľnice Interstate 40 a ďalšie cesty. Pod vodou sa ocitli časti mesta Asheville, ktoré má približne 70 000 obyvateľov.

Úrady sledujú hrádze

Úrady a obyvatelia podľa Reuters s obavami sledujú hrádze niekoľkých priehrad.

Vodné dielo Nolichucky v štáte Tennessee je kvôli extrémnym zrážkam na pokraji pretrhnutia a úrady vyzvali obyvateľov žijúcich nižšie pod ním, aby sa okamžite evakuovali, píše denník The New York Times (NYT), podľa ktorého sa to týka približne 6000 obyvateľov.

"K pretrhnutiu môže dôjsť kedykoľvek," povedala Elisabeth Thompsonová hovorkyňa úradu, ktorý priehradu spravuje.

Bez dodávok elektrického prúdu zostáva najmenej 3,5 milióna odberateľov v piatich amerických štátoch a úrady varujú, že ich obnovenie by mohlo zabrať niekoľko dní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok