Izrael je pripravený vrátiť úder, vyhlásil Netanjahu na Valnom zhromaždení OSN. Irán varuje pred následkami

dnes 16:20 , Aktualizované: dnes 18:52

Izrael chce mier, je však nútený sa brániť na vojnových frontoch, ktoré organizuje Irán. Ak Irán zaútočí, Izrael mu úder vráti, uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu v OSN.

Izrael usiluje o mier, ale na vojnových frontoch, ktoré organizuje Irán, je nútený brániť svoju existenciu pred "divokými nepriateľmi", ktorí túžia po jeho zničení. Ak Irán na Izrael zaútočí, Izrael mu úder vráti, a to kdekoľvek na jeho území, vyhlásil dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu na pôde OSN v New Yorku.

"Naša krajina je vo vojne a bojuje o život," povedal Netanjahu v prejave v rozprave na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. "Proti týmto divokým vrahom sa musíme brániť. Naši nepriatelia nechcú zničiť len nás, chcú zničiť aj našu spoločnú civilizáciu a vrátiť nás všetkých do temného veku tyranie a teroru," zdôraznil predseda izraelskej vlády.

Dodal, že Izrael urobí všetko, čo je v jeho silách, aby Irán nezískal jadrové zbrane, a Bezpečnostnú radu OSN vyzval, aby v tejto súvislosti na Teherán opäť uvalila sankcie.

Vojna v Gaze môže skončiť hneď

K takmer rok trvajúcej vojne v Pásme Gazy uviedol, že Izrael už zničil 90 percent rakiet palestínskeho teroristického hnutia Hamas a zabil či zajal viac ako polovicu zo 40 000 jeho ozbrojencov. Ak Hamas zostane v Gaze pri moci, preskupí sa, vyzbrojí a znovu na Izrael zaútočí, varoval Netanjahu.

Vojna v Pásme Gazy môže okamžite skončiť, ak sa Hamas vzdá, zloží zbrane a vráti zadržiavaných izraelských rukojemníkov, povedal premiér. V opačnom prípade bude Izrael bojovať, kým nedosiahne úplné víťazstvo. Po skončení vojny je Izrael pripravený podporiť v Pásme Gazy miestnu civilnú správu, ktorá sa zaviaže k mierovému spolunažívaniu so židovským štátom, dodal.

K aktuálnej eskalácii izraelských úderov proti libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh premiér poznamenal, že kým toto Iránom podporované hnutie volí cestu vojny, Izrael nemá na výber. Židovský štát už nemôže tolerovať armádu teroristov usadenú na jeho severnej hranici, vyhlásil Netanjahu so slovami, že "čo je veľa, to je veľa".

"Izrael má plné právo odstrániť túto hrozbu a vrátiť svojich (zo severu evakuovaných) občanov bezpečne domov. A to je presne to, čo robíme... budeme pokračovať v degradácii Hizballáhu, kým nebudú splnené všetky naše ciele," povedal Netanjahu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Keď izraelský premiér Netanjahu začal svoj prejav, desiatky diplomatov opustili sálu:

Izrael zničil väčšinu rakiet Hamasu

Izrael zničil 90 percent rakiet Hamasu a zabil či zajal viac ako polovicu zo 40-tisíc ozbrojencov tohto palestínskeho teroristického hnutia v Pásme Gazy.

Ak Hamas zostane v Gaze pri moci, preskupí sa, vyzbrojí a znovu na Izrael zaútočia, povedal Netanjahu v rozprave.

Vojna v Pásme Gazy môže okamžite skončiť, ak sa Hamas vzdá, zloží zbrane a vráti zadržiavaných izraelských rukojemníkov, povedal Netanjahu.

V opačnom prípade bude Izrael bojovať, kým nedosiahne úplné víťazstvo. Po skončení vojny je Izrael pripravený podporiť miestnu civilnú správu v Pásme Gazy, ktorá sa zaviaže k mierovému spolunažívaniu so židovským štátom, dodal predseda izraelskej vlády.

Pozrite si reportáž o aktuálnej situácii v Libanone a Sýrii:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok