Pozrime sa na to: Štát zruší dávky a ľudia majú ísť pracovať? Hrozia nám rabovačky?

Relácia Pozrime sa na to, ktorá prináša odpovede na horúce témy, v piatok (27. 9.) večer naživo o 20.00 prinesie diskusiu o téme, ktorá rezonuje naprieč celým Slovenskom. Minister práce predstavil návrh, podľa ktorého by každý, kto má zdravé ruky, mal pracovať namiesto toho, aby poberal sociálne dávky.

Pozrime sa na to (1).png
Foto: ta3

Tento radikálny návrh však vyvoláva množstvo otázok a obáv. Môže štát naozaj zabezpečiť prácu pre všetkých poberateľov dávok kdekoľvek na Slovensku? A čo bude s tými, ktorí prácu odmietnu? Hrozia nám rabovačky, zvýšená kriminalita a ešte väčšia chudoba?

Podľa ministra práce ide o krok, ktorý má motivovať ľudí k tomu, aby si hľadali prácu a nevytvárali záťaž pre sociálny systém. Je však táto predstava v reálnych podmienkach uskutočniteľná? Slovensko čelí vysokému počtu dlhodobo nezamestnaných, mnohí z nich majú za sebou náročné životné situácie, ktoré im komplikujú návrat na pracovný trh. Dokáže štát ponúknuť pracovné miesta nielen v mestách, ale aj v odľahlých regiónoch, kde je nezamestnanosť dlhodobo vysoká a pracovné príležitosti sú minimálne?

Kto sú poberatelia dávok a prečo si nehľadajú prácu?

Jednou z hlavných otázok je, kto vlastne tvoria skupinu poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Títo ľudia často čelia rôznym prekážkam, ktoré im bránia v získaní zamestnania – od nízkeho vzdelania cez nedostatok skúseností až po sociálne problémy, ktoré ich sprevádzajú. Je teda naozaj pravda, že sociálny systém ich demotivuje k práci, alebo sú za tým iné faktory?

Štatistiky hovoria, že na Slovensku je stále viac ako sto tisíc ľudí, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi. Títo ľudia majú rôzne dôvody, prečo si prácu nehľadajú aktívne – niektorí z nich bojujú s exekúciami, zdravotnými problémami, alebo sa starajú o rodinných príslušníkov. Čo teda môže štát urobiť, aby ich podporil v návrate na pracovný trh?



Je štát pripravený zamestnať každého?

Návrh ministra práce, aby si každý našiel prácu, vyvoláva ďalšiu zásadnú otázku: dokáže štát skutočne ponúknuť zamestnanie každému? Reálna situácia na Slovensku je komplikovaná – pracovné miesta sa sústreďujú v mestách a rozvinutejších regiónoch, zatiaľ čo v odľahlých oblastiach ich je minimum. Ľudia z menej rozvinutých regiónov tak často nemajú reálnu možnosť zamestnať sa vo svojom okolí, a presťahovanie alebo každodenné dochádzanie nie je pre mnohých riešením.

Ministerstvo práce ubezpečuje, že pracuje na programoch, ktoré by mali vytvárať nové pracovné príležitosti aj v týchto regiónoch. Otázne však zostáva, či tieto sľuby dokážu naplniť reálne potreby trhu a či sa novovytvorené miesta budú zhodovať so schopnosťami a možnosťami poberateľov dávok.


Čo sa stane, ak ľudia prácu odmietnu?

Jednou z najväčších obáv, ktorú návrh vyvoláva, je, čo sa stane s tými, ktorí prácu odmietnu. Budú nútení žiť bez akéhokoľvek príjmu, čo by mohlo viesť k sociálnemu napätiu, nárastu kriminality a k sociálnym nepokojom, ktoré sme v minulosti už zažili.

V relácii Pozrime sa na to budú o týchto otázkach diskutovať odborníci:

  • Zuzana Kusá, sociologička zo Sociologického ústavu SAV
  • Viliam Páleník, ekonóm z Ekonomického ústavu SAV
  • Jozef Mihál, odborník na sociálnu oblasť a bývalý minister práce
  • Martin Halás z Inštitútu sociálnej demokracie

Relácia Pozrime sa na to dnes o 20.00 naživo na TA3 prinesie odpovede na tieto pálčivé otázky.

Sledujte nás a posielajte svoje otázky na pozrimesanato@ta3.com – zapojte sa do diskusie.

Pozrite si celú upútavku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok