Protikorupčný orgán Rady Európy kritizuje Ficovu vládu. Množstvo opatrení zostáva len na papieri

dnes 11:43

Slovensko stále nerealizuje väčšinu odporúčaní týkajúcich sa prevencie korupcie v štátnej správe a polícii. Uviedla to v piatok (27. 9.) Skupina štátov proti korupcii (GRECO), orgán Rady Európy, ktorého členovia sa tento týždeň stretli s predstaviteľmi vlády v Bratislave.

Robert Fico
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa skupiny na Slovensku chýba napríklad kódex správania politikov vo vrcholových funkciách, zlepšený systém ich majetkových priznaní alebo účinné záruky nestrannosti pri vyšetrovaní sťažností na prácu polície.

Vyzývajú na okamžité opatrenia

V hlavnom meste Slovenska sa delegácia GRECO stretla s premiérom Robertom Ficom, šéfom jeho poradcov a poslancom EP Erikom Kaliňákom a zástupcami ministerstiev vnútra a spravodlivosti. Hlavnou témou stretnutia bola skutočnosť, že vláda SR zatiaľ v plnej miere realizovala len tri z 21 opatrení navrhnutých v roku 2019.

„GRECO dôrazne vyzýva slovenskú vládu, aby prijala okamžité a účinné kroky na prijatie opatrení, ktoré ešte neboli implementované,“ uviedla skupina po návšteve.

Ficova vláda si vyslúžila silnú kritiku zo strany opozície a demonštrácie svojich priaznivcov po tom, ako sa vlani ujala funkcie niektorými zmenami trestného práva vrátane zníženia trestov za korupciu a zrušenia špecializovaného útvaru prokuratúry, ktorý sa zaoberal aj korupciou na najvyšších miestach politiky. Z tohto dôvodu teraz Európska komisia zvažuje, že Slovensku odoberie niektoré finančné prostriedky EÚ.

Mali by podstupovať pravidelné kontroly

Protikorupčný orgán Rady Európy, ktorý je úplne nezávislý od EÚ a združuje krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ, vyzval Ficovu vládu, aby okrem iného zaviedla povinnosť ministrov a ich poradcov podrobiť sa pred nástupom do funkcie kontrole bezúhonnosti. Vládni poradcovia a policajti by mali počas svojej verejnej služby pravidelne podstupovať podobné kontroly, vyzvalo GRECO.

Slovensko by tiež malo obmedziť možnosti vedúcich predstaviteľov vlády a polície pracovať v súkromnej sfére po odchode z verejnej funkcie. GRECO tiež odporúča, aby Ficova vláda zaviedla transparentnejšie posudzovanie možných pochybení polície a lepšie chránila oznamovateľov korupcie.

Skupina uviedla, že sa k hodnoteniu opatrení Slovenska vráti budúci rok.

Pozrite si archívnu reportáž o obvineniach z korupcie z 19. februára 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok