Výroky spolupracovníka o vzdaní sa považuje Orbán za chybu. Maďarsko sa bude vždy brániť, vyhlásil

dnes 10:30

Maďarsko sa vždy bráni proti agresorovi, robilo tak v minulosti a urobí to aj v súčasnosti a budúcnosti, vyhlásil v piatok (27. 9.) v rozhlasovom vystúpení maďarský premiér Viktor Orbán.

Viktor Orbán
Foto: TASR/AP

Zrejme by nekládlo odpor

Ako chybu šéf vlády odmietol nejednoznačné vyjadrenia svojho blízkeho spolupracovníka a menovca Balázsa Orbána ohľadom obrany krajiny pred Ruskom.

Premiérov poradca dal v stredu najavo, že po lekcii z potlačeného povstania z roku 1956 by Maďarsko v prípade ruskej invázie zrejme nekládlo odpor, ako už tretí rok robí Ukrajina.

Ústava káže brániť sa

"Maďarsko sa vždy bráni. Ako sa bránilo v minulosti, tak by tak urobilo aj dnes a bude tak robiť aj v budúcnosti, všetkými možnými prostriedkami, presne tak, ako to všetkým Maďarom káže ústava," povedal Orbán verejnoprávnej stanici Kossuth Radio v odpovedi na otázku, či výroky Balázsa Orbána naznačovali, že Maďarsko sa brániť nebude.

Orbán začiatkom júla rokoval v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o možnostiach urovnania vojny na Ukrajine:

"Tentoraz môj politický riaditeľ hovoril nejednoznačne, čo v danom kontexte bola chyba, pretože naša spoločnosť je založená na revolúcii z roku 1956. Z tej vyrástla a keby nebolo hrdinov roku 1956, nebola by ani naša politická komunita," povedal premiér.

Zdôraznil, že nepochybuje o politických názoroch žiadneho vysokopostaveného politika vládnej strany a je si istý, že Balázs Orbán by za svoju vlasť bojoval, keby dejiny vzali taký obrat, že by to bolo potrebné.

Nechce miešať históriu so súčasnosťou

Súčasne vyhlásil, že "posvätné udalosti a hrdinovia roku 1956" by mali zostať mimo terajšej diskusie medzi stúpencami a odporcami vojny.

"Nechcem, aby vojna medzi Ukrajinou a Ruskom vrhala tieň na spomienky na bojovníkov za slobodu z roku 1956, ktorým patrí naša vďačnosť, jeho česť by sme mali udržiavať pri živote," povedal premiér.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok