Po rokoch škandálov mení japonská najsilnejšia strana vedenie. Kreslo premiéra získal exminister obrany Išiba

dnes 09:18 , Aktualizované: dnes 10:47

Bývalý minister obrany Šigeru Išiba v piatok (27. 9.) zvíťazil v súboji o post lídra japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP). Vo funkcii lídra strany aj krajiny nahradí súčasného premiéra Fumia Kišidu.

Šigeru Išiba
Foto: TASR/AP

Informujú agentúry Reuters a AP.

Išiba v druhom kole volieb porazil ministerku pre hospodársku bezpečnosť Sanae Takaičiovú. Celkovo sa vo voľbách o líderskú pozíciu uchádzalo deväť kandidátov.

Snaha o úsmev ľudí

"Musíme veriť ľudu, hovoriť pravdu s odvahou a úprimnosťou a spoločne pracovať na tom, aby sa Japonsko opäť stalo bezpečnou krajinou, kde môže každý žiť s úsmevom," uviedol zjavne dojatý Išiba v krátkom prejave po oznámení výsledkov volieb, píše Reuters.

Reuters pripomína, že išlo o jedny z najmenej predvídateľných vnútrostraníckych volieb za uplynulé desaťročia.

LDP je najsilnejšou stranou v dolnej komore japonského parlamentu. Nominuje preto premiéra, ktorým je tradične predseda najsilnejšej strany.

(Status Išibu na sociálnej sieti X s popisom: Spolu s volebným tímom sme uskutočnili stretnutie, na ktorom sme informovali o výsledkoch volieb).

Výzvy a gratulácie

Reuters poukazuje na to, že Išibu čaká v premiérskom kresle, ktoré prevezme na budúci týždeň, niekoľko výziev. Popasovať sa bude musieť s rastúcimi životnými nákladmi a riešiť musí aj bezpečnostné výzvy vo východnej Ázii v podobe čoraz asertívnejšej Číny a Severnej Kórey.

 K víťazstvu už Išibovi pogratulovali Spojené štáty, ktoré sú hlavným bezpečnostným partnerom Japonska.

Gratulácie zaslala aj Južná Kórea, ktorá v uplynulých rokoch s Japonskom rozvíja vzťahy najmä v bezpečnostnej oblasti. Čína v reakcii uviedla, že dúfa, že Japonsko pod novým vedením zaujme "objektívne a korektné" stanovisko k svojmu susedovi a bude spolupracovať na posilnení vzájomných vzťahov.

Išiba v politike pôsobí dlhodobo, po prvý raz sa stal poslancom v roku 1986. Bol vo vnútrostraníckej opozícii voči premiérovi Kišidovi a kritizoval viaceré vládne politiky. Na lídra strany kandidoval už po piaty raz.

Strana poznačená korupciou

Súčasný premiér Kišida v auguste uviedol, že o ďalší mandát na čele LDP sa uchádzať nebude. Stranu v uplynulých rokoch poznačili viaceré korupčné škandály a Kišidovmu kabinetu klesala podpora.

Agentúra AP pripomína, že LDP preto hľadala nového lídra v nádeji, že získa späť dôveru verejnosti pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v júli budúceho roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok