Poslanci pokračujú v rokovaní. Výbory môžu predkladať pozmeňujúce návrhy ku konsolidačnému balíčku

dnes 09:05 , Aktualizované: dnes 10:51

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali piatkové (27. 9.) rokovanie správou o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2023. Materiál prišla do parlamentu predstaviť komisárka Zuzana Stavrovská.

Komisárka skonštatovala, že za minulý rok dostal úrad najviac individuálnych podnetov v celej jeho histórii. Doručených bolo 758 podnetov. Prišli od ľudí so zdravotným postihnutím, od ich príbuzných, ako aj od iných orgánov. Podľa komisárky to znamená, že títo ľudia sú si viac vedomí svojich ľudských práv a sú odhodlaní za ne bojovať.

Na preskúmanie podali ľudia 64 percent podaní. O poskytnutie poradenstva požiadalo 35 percent. Podnetov na zmenu legislatívy bolo jedno percento.

Na programe schôdze má parlament ešte viacero zväčša poslaneckých návrhov. V piatok poslanci nebudú hlasovať.

Konsolidačný balíček je v druhom čítaní

Parlament vo štvrtok (26. 9.) schválili posun konsolidačného balíčka do druhého čítania. V najbližších dňoch majú výbory možnosť predložiť pozmeňujúce návrhy.

Druhé čítanie sa má uskutoční v utorok 1. októbra o 9.00 h, informoval podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD).

Konsolidačné zákony obsahujú väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku. Rozpočtu by mal tento balík priniesť približne dve miliardy eur.

KDH vyzýva vládu k šetreniu

Konsolidovať verejné financie je potrebné, avšak vláda by mala začať šetrením na sebe. Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade.

Hnutie je za to, aby vláda stiahla aktuálny návrh konsolidačného balíka. Ak sa však o ňom bude ďalej rokovať, KDH má pripravené viaceré pozmeňujúce návrhy. Týkať sa budú napríklad oblasti zdravotníctva alebo úpravy dane z finančných transakcií.

Kritika Dolinkovej pre projekt národnej nemocnice

Opozičné hnutie Slovensko kritizuje ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) v súvislosti s projektom novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove.

Poslanec Marek Krajčí upozornil na verejnú súťaž na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti výstavby, ktorá bola podľa neho netransparentná. Poukázal na to, že pôvodný projekt zdravotníckeho zariadenia na Rázsochách bol vo vysokom štádiu pripravenosti.

Rokovanie parlamentu môžete naživo sledovať aj TU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok