Kľúčové stretnutia pred voľbami: Trump rokoval s britským premiérom, diskutovať chce aj so Zelenským

dnes 08:47

Britský premiér Keir Starmer sa spolu s ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym vo štvrtok (26. 9.) stretol s americkým exprezidentom a kandidátom Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách Donaldom Trumpom.

Donald Trump
Foto: TASR/AP

Britský premiér po stretnutí v Trumpovom newyorskom sídle Trump Tower uviedol, že je "dobré", že mal možnosť stretnúť sa s republikánskym prezidentským kandidátom a že išlo o "skutočné nadviazanie vzťahov medzi nimi". Starmer a Trump sa predtým osobne nikdy nestretli.

Trump pred stretnutím o Starmerovi povedal, že je "veľmi milý", a ocenil jeho úspech v britských parlamentných voľbách, ktoré sa konali v júli.

Posilnenie diplomatických vzťahov

Minister zahraničných vecí Lammy, ktorý sa na stretnutí taktiež zúčastnil, bol v minulosti k Trumpovi mimoriadne kritický. Exprezidenta v roku 2017 označil za "rasistu" a "neonacistického sociopata". Vyzýval taktiež na demonštrácie v prípade, že Trump navštívi Britániu.

Nie je známe, čo bolo predmetom rozhovoru oboch lídrov. Pred stretnutím však Starmer uviedol, že "verí v osobné vzťahy na svetovej scéne".

Na otázku novinárov, čo by Trumpovo víťazstvo znamenalo pre podporu Ukrajiny a americko-britské vzťahy, Starmer uviedol, že Británia a USA majú "už dlhý čas osobitný vzťah, ktorý sa formoval za mimoriadne náročných okolností, a to je vždy dôležitejšie než to, kto zastáva konkrétny úrad, či už v USA alebo v Spojenom kráľovstve". Britský premiér dodal, že "občania USA rozhodnú, koho chcú za svojho prezidenta, a my s ním budeme spolupracovať".

Schôdzka po ostrej kritike

Republikánsky prezidentský kandidát sa v piatok (27. 9.) v New Yorku stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý je momentálne na návšteve v USA.

Trumpovo rozhodnutie stretnúť sa so Zelenským nasledovalo niekoľko dní po tom, ako ľudia z jeho volebného tímu i jeho najbližší spolupracovníci naznačovali, že takéto stretnutie je nepravdepodobné.

Schôdzka sa zároveň uskutoční deň po tom, ako Trump kritizoval ukrajinského vodcu za to, že odmietol uzavrieť dohodu s Ruskom.

Vo štvrtok však Trump na tlačovej konferencii, ktorá sa konala niekoľko hodín po tom, ako sa ukrajinský prezident stretol v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, vyhlásil, že "je hanba, čo sa deje na Ukrajine. Toľko úmrtí, toľko skazy. Je to strašná vec".

Pozrite si archívnu reportáž o návšteve britského premiéra v USA z 13. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok