VIDEO: Hurikán Helene sa presunul z Floridy do ďalších štátov. Zanechal po sebe spúšť, počet obetí stúpol na 30

dnes 07:09 , Aktualizované: dnes 21:02

V dôsledku vyčíňania hurikánu Helene zahynulo v amerických štátoch Georgia, Florida, Južná Karolína a Severná Karolína už najmenej 30 ľudí vrátane štvorročného dievčaťa.

Hurikán Helene za sebou na juhovýchode USA zanechal rozsiahly pás skazy a najmenej 30 mŕtvych, napísala agentúra AP. Obete sú hlásené v štátoch Florida, Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína. Silná búrka podľa denníka The New York Times prerušila dodávky elektriny viac ako piatim miliónom domácností a podnikov naprieč siedmimi štátmi.

Hoci zoslabla, stále je nebezpečná

Hurikán Helene ešte skôr v piatok zoslabol na tropickú búrku s maximálnou rýchlosťou vetra okolo 95 kilometrov za hodinu, informovalo americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

Helene, ktorú v niektorých chvíľach sprevádzali vetry s rýchlosťou až 225 kilometrov za hodinu, udrela v noci na piatok na Floridu ako hurikán štvrtého stupňa na päťbodovej škále, nad pevninou ale postupne slabla, avšak miestami spôsobila záplavy.

Zahynuli vo vozidle aj v domoch

O život podľa floridského guvernéra Rona DeSantisa prišiel človek, ktorý cestoval v aute, na ktorý sa zrútilo dopravné značenie.

Ďalší mŕtvi sú hlásení v štáte Georgia, kde zrejme tornádo zničilo ich dom.

Obeťami sa stali aj ľudia, na ktorých domy v Severnej a Južnej Karolíne spadli stromy.

Morbídne varovanie pre nepoučiteľných

Bez dodávok elektriny je na Floride vyše milióna domácností a podnikov. Naprieč Floridou boli zo zaplavených oblastí zachránené desiatky ľudí. Veľa ciest v okrese Lee je neprejazdných a školy tam budú zatvorené. V okrese Taylor úrady varovali pred popadanými stromami a stĺpmi elektrického vedenia.

"Keď sa Floriďania zajtra ráno (v piatok- pozn. red.) prebudia, je veľmi pravdepodobné, že budú ďalšie straty na životoch," uviedol DeSantis. "A určite dôjde aj k stratám na majetku," dodal.

Úrad šerifa v okrese Taylor pred príchodom hurikánu vydal podľa stanice Fox News "morbídne varovanie" obyvateľom, ktorí neuposlúchnu výzvu na evakuáciu.

"Ak ste sa vy alebo niekto z vašich známych rozhodli neevakuovať, napíšte si na ruku alebo nohu svoje meno, dátum narodenia a dôležité informácie permanentným fixom, aby vás bolo možné identifikovať a informovať rodinu," uviedol úrad vo vyhlásení.

Hurikán vystriedajú povodne

Pre hurikán Helene vyhlásili stav núdze v šiestich amerických štátoch. Okrem Floridy a Georgie to sú Severná Karolína, Južná Karolína, Alabama a Virgínia. Na Floride platí stave núdze v 61 zo 67 okresov.

Pre viac ako 55 miliónov Američanov platila v piatok nejaká forma výstrahy alebo varovania pred hurikánom Helene.

Meteorológia tvrdia, že oblasti na trase slabnúceho hurikánu by mohli zasiahnuť povodne, aké tam neboli viac ako sto rokov.

Ako sa juhovýchod USA pripravoval na silný hurikán Helene:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok