Ruskej invázii by sme sa nebránili, povedal Orbánov poradca. Zelenského rozhodnutie označil za chybu

včera 18:14

Maďarsko by v prípade ruskej invázie zrejme nekládlo odpor, povedal v stredu Balázs Orbán, blízky spolupracovník maďarského ministerského predsedu Viktora Orbána.

Orbán Putin
Foto: TASR/AP

Informuje o tom vo štvrtok agentúra APA alebo server Politico. Výrok premiérovho politického poradcu kritizuje maďarská opozícia.

Z minulosti sa poučili

"Každá krajina má právo rozhodovať o svojom vlastnom osude a lídri za to preberajú zodpovednosť," povedal Balázs Orbán v podcaste na portáli Mandiner, ktorý má blízko k vláde. Tento politik z vládnucej strany Fidesz, ktorý nie je s premiérom príbuzný, uviedol, že keby sa Maďarsku stalo to isté ako Ukrajine, prepadnuté vo februári 2022 Ruskom, nepustilo by sa do boja proti agresorovi.

Podľa Balázsa Orbána to súvisí s lekciou z roku 1956, keď vtedajšia Sovietska armáda v Maďarsku krvavo potlačila povstanie proti sovietskej diktatúre a okupácii. Podľa oficiálnych štatistík pri ňom zomrelo asi 2700 ľudí, skoro 20-tisíc ďalších utrpelo zranenia. Na 176-tisíc ľudí z Maďarska emigrovalo. Imre Nagy, jeden z najvýraznejších symbolov revolúcie, skončil na popravisku.

Zelenského rozhodnutie bolo nezodpovedné

Podľa Orbánovho poradcu sa maďarské vedenie poučilo, že s "cennými životmi Maďarov treba zaobchádzať veľmi opatrne", napísala agentúra APA.

"Pravdepodobne by sme neurobili to, čo pred dva a pol rokmi urobil Zelenskyj, pretože je to nezodpovedné," cituje Balázsa Orbána server Politico. "Samozrejme priviedol svoju krajinu do obrannej vojny, všetci títo ľudia zomreli, všetko toto územie bolo stratené - je to ich právo, je to ich suverénne rozhodnutie... Ale ak by sa opýtali (Ukrajinci) nás, neodporúčali by sme to," povedal tiež poradca maďarského premiéra.

Politológ hovorí o politickej chybe roka

Podľa najvýraznejšej postavy maďarskej opozície Pétera Magyara svojimi výrokmi Balázs Orbán urazil tisíce bojovníkov za slobodu, ktorí na rozdiel od neho boli pripravení položiť život za slobodu a nezávislosť svojej vlasti. Magyar vyzval premiérovho poradcu, aby ešte pred 23. októbrom, keď si Maďarsko pripomína výročie začiatku povstania, rezignoval na verejné funkcie.

Politológ Gábor Török vo svojom príspevku na facebooku hovoril o "najväčšej politickej chybe roka". Podľa APA pripomenul, že výroky premiérovho spolupracovníka sú v rozpore s oficiálnou "bojovnou rétorikou" vlády, ktorá často hovorí o "ovládnutí Bruselu" alebo "boji za našu suverenitu".

Pozrite si reportáž zo 5. júla:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok