Král na ťahu: Opozícia tvrdí, že chudobní budú ešte chudobnejší. Konflikt Hlasu a SNS podľa koalície nie je taký vážny

včera 22:00 , Aktualizované: včera 23:13

Vo štvrtok o 22:00 h sa v Královi na ťahu odštartovala diskusia dvoch proti dvom. Pozvanie prijali hostia zo Smeru-SD a SNS za koalíciu, SaS a nezaradená poslankyňa za opozíciu. Moderoval Braňo Král.

král na ťahu.jpeg
Foto: ta3

23:00 Diskusiu podľa diváckych hlasov vyhrala koalícia. Získala 77,59 % hlasov, opozícia dostala 22,41 %.

22:53 Michelko kritizuje ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) za to, že neavizovala hroziacu penalizáciu za nesplatené faktúry v zdravotníctve. „Podstatná vec je, že prechádzajú zákony a funguje parlament,“ doplnil k téme konfliktov v koalícii.

22:52 „Ja nepociťujem, že by bola nejaká paralýza parlamentu, o ktorej pán Hlina hovorí,“ reaguje Mažgút. Spory v koalícii sú podľa neho len o uhle pohľadu a je napriek všetkému jednotná.

22:50 Hlina hovorí, že Andrej Danko koalíciu naďalej vydiera. „Hovorí to preto, že vie, že tým vyvíja tlak,“ tvrdí na margo Dankových slov o tom, že sa zdá postu podpredsedu parlamentu.

22:48 Poslanec SNS tvrdí, že konflikt o stoličku predsedu parlamentu už skončil a tým pádom zostane zachovaný status quo, teda, že parlament bude viesť Peter Žiga (Hlas-SD)

22:46 Michelko tvrdí, že rodičovský bonus berú len tým, ktorý ho aj tak nepotrebujú. „Najviac dostanú tí najchudobnejší,“ dodal. „Ak robíme dávky, tak testujme príjmy a dajme tým, ktorí to naozaj potrebujú,“ kritizoval sociálne opatrenie, ktoré sa prijalo za predošlej vlády.

22:45 „Matka samoživiteľka príde o 280 €,“ namieta ďalej Holečková.

22:44 Poslanec SaS ďalej argumentuje tým, že zníženie DPH na potraviny o 5 % je v podstate zbytočné. Tvrdí totiž, že toto zníženie okamžite dorovná zvýšenie výdavkov pre výrobcov a dodávateľov a reálne ceny sa neznížia.

22:42 Holečková koalícii vyčíta, že ľuďom siahli na druhý pilier či na rodičovské dôchodky. Hlina sa Michelka spýtal koľko stojí rožok. „Okolo 40 centov,“ reagoval poslanec SNS, následne sa opravil.

22:40 Poslanec SNS ubezpečil, že ak by ceny potravín neprimerane stúpli v následku zvýšených výdavkov na strane výrobcov, štát je pripravený aj neštandardne zasiahnuť.

22:38 „Rodina matky samoživiteľky žije dnes z 5,50 € denne,“ hovorí poslankyňa Holečková. Michelko argumentuje, že takýmto rodinám sa výdavky nezvýšia, keďže si nekupujú ten druh tovaru, ktorý zdražie.

22:35 Alojz Hlina sa spytuje, prečo konsolidačné opatrenia obišli napríklad zbrojársky priemysel: „Prečo ste Kaliňáka poslali skupovať zbrane po celom svete?“

22:30 Michelko vysvetľuje, že tým ľuďom, ktorí peniaze míňajú len na základné tovary a služby, vláda reálne výdavky znížila. „Tí najbohatší, tí použijú luxusné tovary a služby a tým pádom sú viac zdanení,“ vysvetlil logiku za konsolidačnými opatreniami poslanec.

22:27 Mažgút na opozičných poslancov reaguje tým, že zdedili rozpočet a dlh po predošlých vládach a sú s nimi nútení pracovať.

„Konsolidácia je založená na solidarite bohatých s chudobnými,“ hovorí poslanec Smeru-SD. Dodáva, že vláda znižuje ceny tých položiek, ktoré najviac využívajú nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. „Som zvedavý, či tie nenažrané veľkoobchodné predajne kníh, znížia svoje marže,“ doplnil v súvislosti so znižovaním DPH na knihy na úroveň 5 %.

22:24 „Potraviny reálne zdražejú,“ myslí si Holečková. Pripomína, že výrobcovia potravín budú kvôli zvýšeniu iných daní platiť viac a náklady premietnu do cien.

„Nízkopríjmové rodiny majú problémy s tým, že si nedokážu kúpiť základné drogistické veci, ako napríklad pracie prostriedky,“ dodala na margo toho, že koalícia tvrdí, že obyčajných ľudí sa konsolidácia príliš nedotkne.

22:21 Michelko tvrdí, že opozícia má pripravené argumenty len na opatrenia, ktoré by ušetrili nanajvýš 3 milióny.

22:19 Strana SaS by podľa Hlinu šetrila napríklad na zamestnancoch ministerstiev. „Keby zajtra polovica úradníkov neprišla, tak viete kto by si to všimol? Bufetárka,“ povedal. Dodal, že Slovensko v mnohých prípadoch platí ľuďom, ktorí si to nezaslúžia. „Polovicu vysokých škôl by som zavrel. Univerzita Komenského nemá študentov. Ekonomická univerzita nemá študentov. Mohli by ísť tam,“ uviedol a dodal, že má na mysli vysoké školy, „ktoré sa na vzdelávacie inštitúcie len tvária“.

22:17 „Povedať, že štát nešetrí na sebe a berie len ľuďom, je bohapusté klamstvo,“ tvrdí Mažgút. Následne kritizoval výdavky, ktoré štátu pribudli počas pandémie covidu-19 či po ruskej invázii na Ukrajinu. „Na to štát mal?“ spytuje sa.

22:15 „Oni neschválili to, že treba sekať výdaje,“ tvrdí poslanec SaS Hlina. „My tu dnes hovoríme o balíčku 2,7 miliardy. Ale ten balíček mohol byť pokojne aj 1,5 miliardy,“ doplnila ho Holečková. Pripomenula, že Sociálna poisťovňa nemá ani peniaze na to, aby vyplatila 12. dôchodok a musí si naň požičiavať. „Vy ste im to do jedného vrecka dali a z druhého im to zoberiete,“ dodala Holečková na margo 13. dôchodkov.

22:13 Michelko uviedol, že súčasný minister financií Ladislav Kamenický odovzdával vláde Igora Matoviča verejný dlh vo výške približne 30 % HDP.

Aktuálne prijímanie daňových zákonov odôvodňuje tým, že sa tento typ zákonov vždy prijíma v období nastavovania štátneho rozpočtu. „Aby mohli platiť od 1. januára,“ dodal. Na kritiku toho, že ministrom boli v tomto roku zvýšené platy reagoval tým, že ide len o mizivé percentá z rozpočtu a teda by ich opätovné zníženie či zmrazenie nemalo príliš zmysel.

22:12 Mažgút Holečkovej vytkol, že bola jednou z tých, ktorá obštruovala prijatie nových trestných kódexov.

„My sme medzi rokmi 2020-2023 denne upozorňovali na to, kam speje táto krajina v súvislosti s prežieraním peňazí a mrhaním prostriedkov zo štátneho rozpočtu,“ hovorí poslanec Smeru-SD.

22:11 Bývalá poslankyňa KDH, dnes nezaradená Holečková kritizuje, že súčasná vládna koalícia mohla prísť s konsolidačnými opatreniami už omnoho skôr. „Vás viac zaujímal trestný zákonník, ktorý ste museli meniť X-krát,“ pripomína. Dodala, že Smer-SD bol súčasťou vlád 13 rokov.

22:10 „Daňovo-odvodová kvóta je na Slovensku okolo 45 %. Najvyspelejšie krajiny ako Francúzsko alebo Dánsko majú 55 %. Je tam daňové peklo? Žijú tam, ako v krajine tretieho sveta?“ argumentuje ďalej Michelko.

22:08 Michelko oponuje, že skrátené legislatívne konanie je nutné, keďže bez prijatia konsolidácie nebude možné zostaviť rozpočet.

„Ak by sme to neurobili, hrozí nám obrovský pád ratingov a obrovský nárast cenovej obsluhy. Mohli by sme sa dostať na grécku cestu,“ hovorí poslanec SNS.

22:06 „Dobehlo vás to. Dôchodcom musíte povedať, že to skončilo, že klamanie skončilo. Krajina nemá takú ekonomiku, aby dokázala vygenerovať zdroje na také výdaje, aké ste vy nasľubovali,“ kritizuje koaličných politikov Hlina. Dodal, že skrátené legislatívne konanie a s ním oklieštená debata v parlamente sú spôsobené tým, že koalícia sa bojí diskutovať.

22:04 Mažgút hovorí o potrebe rokovať o konsolidačnom balíčku v skrátenom legislatívnom konaní. Priznáva, že samotná konsolidácia je aj pre nich bolestivá a nepríjemná.

„Je to kvôli týmto štyrom ľuďom, ktorí za sebou zanechali ekonomickú spúšť,“ povedal na margo predošlých vládnych predstaviteľov, teda premiérov Igora Matoviča a Eduarda Hegera, ministra Richarda Sulíka a aj úradníckeho premiéra Ľudovíta Ódora.

22:00 Hosťami relácie Král na ťahu sú poslanci NR SR Ján Mažgút (Smer-SD), Roman Michelko (SNS), Alojz Hlina (SaS) a Martina Holečková (nezaradená). Diskusnú reláciu sledujeme minútu po minúte.

Pozrite si kompletnú epizódu relácie Král na ťahu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok