Do rozpočtu naleje miliardy. Koalícia schválila konsolidačný balíček, napriek sporom hlasovala jednotne

včera 09:23 , Aktualizované: včera 13:18

Parlament definitívne schválil konsolidačný balíček. Za zákon hlasovalo 79 koaličných poslancov. Opozícii neprešiel ani jeden z pozmeňujúcich návrhov. Parlament zo niekoľko desiatok minút schválil aj zákon o finančných transakciách.

Ladislav Kamenický
Foto: TASR/Martin Baumann

Pozrite si živý vstup redaktorky Diany Štrusovej pred hlasovaním o konsolidačnom balíku.

Schválenou právnou normou sa novelizuje aj zákon o sociálnom poistení. Zmení sa fungovanie tzv. rodičovského dôchodku. "Navrhuje sa zavedenie asignácie podielu zaplatenej dane z príjmov pre rodičov ako náhradu za rodičovský dôchodok vyplácaný zo sociálneho poistenia, ktorý sa preto z príslušných právnych predpisov vypúšťa," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo financií.

Zvýši sa tiež hranica maximálneho vymeriavacieho základu na platenie nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia či poistenia v nezamestnanosti z doterajšieho sedemnásobku na 11-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR spred dvoch rokov. Táto zmena bude platiť už od budúceho roka, pôvodný návrh hovoril o roku 2026.

Novelizuje sa aj zákon o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Jedným z dôvodov je zmena spôsobu financovania materských škôl. "Presunom kompetencií pri materských školách z originálnych kompetencií na prenesený výkon štátnej správy sa zníži percento podielových daní poukazovaných obciam o sumu 559 miliónov eur," vyčíslil rezort financií.

Pozrite si reportáž o tom, ako sa o konsolidačnom balíčku diskutovalo deň pred schválením.

Úpravou zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach sa dopĺňa ďalšie odvetvie, ktorého sa odvod týka, a to výroba výrobkov z ropy a jej chemického spracovania.

Naopak, s cieľom znížiť finančnú záťaž regulovaných osôb a podporiť financovanie štátneho dlhu domácimi subjektami sa výnosy slovenských štátnych dlhopisov nebudú zahŕňať do základu osobitného odvodu. "Po oslobodení úrokov od odvodu by mali subjekty pri rovnakom úroku dopytovať viac dlhopisov," predpokladá ministerstvo financií.

Vzhľadom na viaceré novelizácie zákonov nadobudnú rôzne časti konsolidačného balíka účinnosť postupne, prvé z nich od novembra tohto roka.

Pozrite si názor analytikov:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok