Syn miliardára z Gazpromu sa usadil v Bardejove. Figuruje na britskom sankčnom zozname pre väzby na Putina

V Bardejove sa usídlil syn miliardára Sergeja Treguba napojeného na ruský energetický gigant Gazprom. Pre dôverné vzťahy s Vladimirom Putinom bol v roku 2023 zaradený na britský sankčný zoznam.

Gazprom Putin
Foto: TASR/AP, Profimedia

Aktuálnym pobytom mladého Rusa, ktorý nesie rovnaké meno ako jeho otec, má byť podľa dostupných informácií bytový dom v širšom centre Bardejova. Tregub mladší figuruje v obchodnom registri ako konateľ slovenskej firmy Bardli. Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Konexie na politickú špičku

Vplyvná rodina je v ruských elitárskych kruhoch dobre známa. Sergej Tregub starší pôsobil v 90. rokoch ako vysokopostavený vojenský dôstojník a vojenský atašé v Sýrii. Po vojenskej kariére sa objavil na verejnej scéne ako veľkopodnikateľ, ktorý viedol skupinu bývalých dôstojníkov bezpečnostných služieb a svojich rodinných príslušníkov.

Nešlo pritom o žiadnu súkromnú armádu, ale o majiteľov a akcionárov rozsiahlej siete firiem, ktoré majú jedného spoločného menovateľa. Všetky dodávajú služby ruskému plynárenskému koncernu Gazprom.

Tregubova "armáda" vlastní rozsiahle nehnuteľnosti ako paláce, lyžiarske strediská, rekreačné rezorty a jachtárske kluby. Medzi akcionármi spoločností figuruje napríklad aj jeho osobný šofér. Podľa svetových médií spravuje majetky Gazpromu údajne aj sám Putin.

Prečo práve Slovensko?

Jedným z možných dôvodov, prečo sa Tregub usadil v Bardejove, môže byť snaha získať povolenie na pobyt, ktoré funguje ako "občiansky preukaz" pre cudzincov.

S týmto povolením sa môžu voľne pohybovať v schengenskom priestore, do ktorého spadá veľká časť Európy. Pre podnikateľské účely sa prechodný pobyt zvyčajne vydáva na tri roky s možnosťou predĺženia.

Pozrite si archívnu reportáž o útoku na vojenskú prehliadku zo 6. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok