Útoky v Pásme Gazy budú pokračovať. Izraelský premiér odmietol výzvu na dočasné prímerie

včera 06:42 , Aktualizované: včera 12:13

Trojtýždňové prímerie na izraelsko-libanonskej hranici, ktoré bolo súčasťou mierového plánu, sa neuskutoční. Nevytvorí sa tak priestor pre diplomaciu a civilisti sa nebudú môcť bezpečne vrátiť domov.

Rozhodnutie o prijatí výzvy

Izrael a Libanon sa mali rozhodnúť, či prijmú výzvu na prímerie od USA, Francúzska a ďalších spojencov, informoval zdroj z americkej diplomacie podľa spravodajského webu Times of Israel.

Spojené štáty, Európska únia a niekoľko arabských krajín vydali spoločnú výzvu na prímerie, ktorú vysoký americký predstaviteľ označil za „dôležitý prielom“.

„Je to významný krok na libanonskej strane, vzhľadom na všetky udalosti, ktoré sa tam odohrali,“ uviedol predstaviteľ počas brífingu.

Cieľom je predísť širšiemu konfliktu, ktorý hrozí v dôsledku takmer rok trvajúcich bojov medzi Izraelom a Hizballáhom.

Podľa ďalšieho amerického predstaviteľa sa očakávalo, že Libanon a Izrael „do niekoľkých hodín“ rozhodnú o prijatí výzvy. „Mali sme diskusie s oboma stranami a veríme, že teraz je ten správny čas,“ dodal diplomat.

Netanjahu odmietol tvrdenia o skorom prímerí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol správy, že v nasledujúcich hodinách bude uzavreté prímerie na izraelsko-libanonskej hranici, Informuje The Times of Israel.

"Ide o americko-francúzsky návrh, na ktorý premiér ani nereagoval," uviedol úrad izraelskej vlády.

Jeho vyhlásenie zároveň označuje za nepravdivú správu televízie Channel 12, podľa ktorej Netanjahu nariadil armáde zmierniť údery v Libanone.

Netanjahu naopak podľa vyhlásenia vyzval armádu na pokračovanie v úderoch plnou silou a dodal, že tiež izraelská ofenzíva v Pásme Gazy bude pokračovať, kým nebude dosiahnutý izraelský vojnový cieľ.

Čas, aby sa vrátili domov

"Je načase dosiahnuť diplomatické riešenie, ktoré umožní civilistom na oboch stranách hranice vrátiť sa v bezpečí do svojich domovov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré vydali USA, Európska únia, Austrália, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Katar.

"Diplomacia však nemôže byť úspešná v situácii, keď sa tento konflikt stupňuje. Preto vyzývame na okamžité 21-dňové prímerie na libanonsko-izraelskej hranici, aby sa vytvoril priestor pre diplomaciu na dosiahnutie diplomatického riešenia," dodali krajiny vo svojom vyhlásení.

Situácia medzi Libanonom a Izraelom je podľa vyhlásenia "neúnosná a predstavuje neprijateľné riziko širšej regionálnej eskalácie".

Francúzsko má plán

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov o situácii v Libanone oznámil, že USA a Francúzsko navrhujú trojtýždňové prímerie, ktoré by "umožnilo rokovania a udržateľnejšie prímerie".

"S našimi americkými partnermi sme v posledných dňoch pracovali na dočasnom prímerí v trvaní 21 dní, aby bolo možné rokovať," povedal Barrot na mimoriadnom zasadnutí, o ktoré požiadalo Francúzsko. Podľa Barrota je diplomatické riešenie "skutočne možné," píše Reuters.

Plán bude čoskoro zverejnený, oznámil francúzsky minister. "Spoliehame sa na to, že obe strany ho bezodkladne prijmú, aby ochránili civilné obyvateľstvo a umožnili začatie diplomatických rokovaní," dodal.

Cieľom je poraziť Hizballáh

Na okamžité prímerie vyzval aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý varoval, že sa "rozpútava peklo".

Izrael uviedol, že víta diplomaciu v Libanone, ale nezaväzuje sa k prímeriu a sľúbil, že bude pokračovať vo svojom cieli pokoriť Hizballáh.

Intenzívne boje

Boje medzi Izraelom a hnutím Hizballáh vyvolali obavy z regionálnej vojny. Násilie eskaluje od minulotýždňového útoku v Libanone, pri ktorom vybuchli komunikačné zariadenia používané členmi Hizballáhu. Tento útok, pri ktorom zomrelo 39 ľudí a asi 3000 ich utrpelo zranenia, je pripisovaný Izraelu. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v počas útokov v stredu zahynulo ďalších 72 ľudí.

Vysokopostavený americký predstaviteľ vyjadril nádej, že navrhované prímerie by mohlo otvoriť priestor aj na potenciálne prímerie v Pásme Gazy.

Pozrite si reportáž o úmrtí vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu z 25. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok