Premnožené komáre po povodniach: Bratislava nasadí helikoptéru na zásah v Devínskej Novej Vsi, čas hrá kľúčovú rolu

Po povodniach prichádza na rad ďalší problém - premnožené komáre. Hlavnému mestu však s nimi pomôže helikoptéra. Nasadiť sa ju rozhodli do Devínskej Novej Vsi. Takýto postup je podľa mesta účinnejší a dokáže zabrať väčšiu plochu, no nakoľko ide o veľké územie, hrá sa o čas.

Hladiny vybrežených riek postupne klesajú, no takéto územia sú rajom pre liahnutie komárov. Záplavové komáre dokážu za svoj život preletieť až 50 kilometrov a tak nie je pravidlom, že ostávajú len tam, kde sa vyliahnu. Nižšie teploty ich vývin síce spomaľujú ale nezastavia.

Vzhľadom na veľký rozsah zaplaveného územia a teda aj veľký rozsah liahnísk komárov sa mesto rozhodlo do boja s nimi zapojiť helikoptéru.

Helikoptéra rozpráši larvicíd

Helikoptéra so špeciálnym vybavením rozpráši po území biologický larvicíd a ten larvy zničí. Takýto postrek má 80 až 100-percentnú účinnosť a okrem komárov neohrozuje nikoho. Za hodinu ním dokáže vrtuľník posypať až 100 hektárov. Do Devínskej Novej Vsi v Bratislave ho priniesli zhruba dve tony.

"Nakoľko je to územie veľké tak hráme o čas kým sa larvy vyvinú a zakuklia, vtedy už neprijímajú potravu, čiže musíme to stihnúť dovtedy. Do niekoľkých hodín sú vidieť výsledky," uviedol koordinátor biologickej regulácie komárov v Bratislave Michal Stano.

"Jedná sa o automatický systém, je to precízne dávkovanie, pilot sa sústredil len na pilotovanie a automaticky systém to dávkovanie upraví na základe rýchlosti letu," povedal výkonný riaditeľ DETONICS S.A. Ján Fehér.

Mesto postup používa aj pri menších zásahoch

Takýto posyp mesto používa bežne aj pri menších zásahoch. V septembri ho však ešte nikdy nemuseli využiť.

"Od týchto posledných povodní mame za sebou viacero monitoringov a zásahov, či už je to Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica, Dúbravka," avizoval hovorca magistrátu hlavného mesta Bratislava Peter Bubla.

"My robíme monitoring počas celej sezóny od apríla do októbra, monitorujeme každý týždeň, riadime sa aj počasím," dodal koordinátor.

"V Bratislave máme aj veľa chránených území, či už Pečnianský les v Petržalke alebo ostrov Sihoť, kde nevieme zasahovať ani biologickým larvicidom a nie to ešte chemicky," dodal Bubla. 

Mesto odkazuje, že aj napriek zásahom a pravidelným monitoringom zvýšenému výskytu komárov úplne nezabráni.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok