Odvetný útok Hizballáhu: Libanon vypálil rakety na Tel Aviv, cieľom bolo sídlo izraelskej rozviedky

dnes 09:10

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za raketový útok na strednú časť Izraela, ku ktorému došlo v stredu ráno. Dodal, že balistickou raketou Kádir 1 cielil na veliteľstvo izraelskej rozviedky Mosad neďaleko Tel Avivu. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel.

Izrael Libanon
Foto: TASR/AP

Hizballáh objasnil, že tento útok bol reakciou na sériu koordinovaných výbuchoch pagerov a vysielačiek používaných príslušníkmi hnutia, ako aj na atentáty na najvyšších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. Zodpovednosť za tieto útoky Hizballáh pripisuje Izraelu.

Sirény zazneli aj v iných mestách

Agentúra Reuters informovala, že raketu vypálenú v stredu (25. 9.) ráno z Libanonu smerom na oblasť Tel Avivu zneškodnila izraelská protivzdušná obrana.

Izraelská armáda následne uviedla, že napriek tomu útoku v pokynoch civilnej obrany pre stredný Izrael zatiaľ nedošlo k žiadnym zmenám.

Okrem Tel Avivu sa výstražné sirény rozzvučali aj v iných lokalitách stredného Izraela vrátane mesta Netanja.

Útočili na južný Libanon

Libanonské médiá v stredu informovali, že izraelská armáda od rána podniká nové útoky na niekoľko oblastí v južnom Libanone.

Libanonská Národná tlačová agentúra dodala, že "letecká agresia pokračovala cez noc" v iných častiach na juhu krajiny, pričom údajne došlo aj k obetiam.

Okrem toho izraelské bojové lietadlá a drony po polnoci útočili i na viaceré miesta v okolí mesta Baalbek v údolí Bikáa vo východnom Libanone, dodali libanonské médiá citované spravodajským webom TOI.

Ofenzíva trvá už tretí deň

Izraelská armáda na margo týchto útokov okrem iného uviedla, že zasiahla aj odpaľovacie zariadenie Hizballáhu používané na odpálenie rakiet zem-zem. Nosná raketa bola zasiahnutá v juholibanonskej Nafachíji.

Reuters pripomenul, že izraelská ofenzíva v Libanone trvá už tretí deň a jej terčom sú velitelia a infraštruktúra Hizballáhu. Útoky si doteraz v Libanone vyžiadali viac než 500 obetí a vyše 1800 zranených.

Pri útoku v Bejrúte prišiel v utorok o život aj vplyvný veliteľ Hizballáhu Ibráhím Kubajsí, ktorý velil raketovej divízii Hizballáhu poverenej odpaľovaním rakiet na izraelských civilistov.

Pozrite si reportáž o eskalácii na Blízkom východe z 24. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok