Povodne spôsobili veľké škody na úrode. Pre mnohých poľnohospodárov to bude znamenať koniec

Povodne, ktoré zasiahli viaceré regióny, zanechali za sebou obrovské škody, pričom poľnohospodári patria tiež medzi zasiahnuté skupiny. Zničené polia či zatopené farmy predstavujú nielen finančný, ale aj existenčný problém pre mnohých poľnohospodárov a farmárov na Slovensku.

Najbližšie týždne prinesú aj účet za škody vzniknuté klimatickou krízou a nedávnymi povodňami v poľnohospodárstve.

Poisťovne odhadujú vysoké škody

„Máme tu predbežné odhady z agra poisťovní, že by sa škody mohli pohybovať v stovkách, tisícoch eur ale aj miliónoch eur,“ povedal Andrej Gajdoš, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Poisťovňa s ktorou som sa rozprávala, keď Dunaj kulminoval, tak hovorila, že budu významné škody, pretože ešte ani nezačal kulminovať a už mali desiatky telefonátov,“ povedala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Škody sú po celom Slovensku

Najväčšie škody sú v povodí riek Dunaj, Morava a Topoľa. Ale úrodu devastoval aj silný dážď a vietor vo viacerých častiach Slovenska. Po dlhom úmornom suchu pôda a rastliny odolávali ťažko.

Môžeme sa baviť o plodinách jesenného zberu, kukurica slnečnica sója, cukrová repa, ovocie zelenina zemiaky,“ dodáva Gajdoš.

Pre poľnohospodárske družstvá zasiahnuté povodňami môžu nastať vážne existenčné problémy.

„Polia sú natoľko mokré, že nie je možné do nich vstúpiť, a to nám ohrozuje budúcoročnú úrodu,“ dodáva Gajdoš.

Na konečné čísla škôd si musia poľnohospodári počkať. Ako aj na to, čo sa im podarí zachrániť a ako zasejú budúcoročnú oziminu. Poistné udalosti okrem poisťovacích spoločností sanuje aj štát. Sú však aj možnosti, ako by sa pomoc mohla nastaviť systémovo efektívnejšie.

Fond, ktorý má pomôcť

„Samotný Európsky poľnohospodársky fond z ktorého sa čerpajú priame platby má svoju krízovú rezervu, keď sa nám podarí vyčísliť tie škody, tak spustíme aktivity s ministerstvom aby sa pre nás tato krízová rezerva tiež aktivovala,“ zhodnotil situáciu Gajdoš.

„Je mimoriadne dôležite aby sme mali vytvorený aj druhý pilier riadenia rizík, a to je rizikový fond. Aby sa skladal štát a poľnohospodári do nejakého balíka a z tohto balíka by sa v prípade nepredvídaných udalostí odškodňovali poľnohospodári,“ opísala situáciu Holéciová.

Podľa potravinárov je šťastím v nešťastí aspoň to, že pre záplavy ceny na pultoch neporastú. Pretože väčšina potravín na Slovensku pochádza z dovozu zo zahraničia. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok