V tehotenstve dochádza k zmenám v mozgu. Najnovšia štúdia môže prispieť k riešeniu popôrodnej depresie

Prvá štúdia skúmajúca mozog počas tehotenstva môže prispieť k lepšiemu porozumeniu zmien, ktorými ženy prechádzajú. Tento výskum by mohol pomôcť riešiť rôzne problémy, vrátane častej popôrodnej depresie.

Tehotné ženy nemusia mať v aute pás, potrebujú však potvrdenie
Foto: ČTK

Prvé mapovanie zmien v mozgu počas tehotenstva

Porovnávaniu mozgu pred a po tehotenstve sa venovali už rôzne výskumy. To, k akým zmenám dochádza v mozgu tehotných žien, však doteraz nebolo známe. Autori najnovšej štúdie mali cieľ „vyplniť medzeru a pochopiť neurobiologické zmeny, ku ktorým dochádza počas samotného tehotenstva“.

O prvej štúdii svojho druhu, ktorá dokumentuje plasticitu ľudského mozgu počas tehotenstva, informoval portál ScienceDaily.

Vedci z laboratória pod vedením profesorky Emily Jacobsovej na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare vytvorili prvú mapu ľudského mozgu počas tehotenstva. V rámci výskumu sledovali mozog jednej tehotnej ženy, ktorej mozog skenovali raz za niekoľko týždňov, počnúc obdobím pred tehotenstvom a končiac dva roky po pôrode - dokopy urobili 26 skenov.

Zmeny v sivej a bielej hmote mozgu

Výsledky štúdie odhalili, že v tehotenstve dochádza k zmenám v sivej a bielej hmote mozgu, čo naznačuje, že aj v dospelosti je mozog schopný pozoruhodnej neuroplasticity.

Najvýraznejšie zmeny, ktoré vedci zistili, bolo zmenšenie objemu sivej hmoty mozgu, a to následkom zvýšenej produkcie hormónov. Došlo tiež k zmenšeniu oblasti mozgu, ktorá sa aktivuje, keď nás niečo mimoriadne zaujíma a vedome venujeme pozornosť konkrétnej téme.

Pri bielej hmote, ktorá je zodpovedná za uľahčenie komunikácie medzi oblasťami mozgu, naopak, došlo k nárastu.

Dva mesiace po pôrode skeny mozgu odhalili, že biela hmota sa vrátila približne na úroveň nameranú pred tehotenstvom. Niektoré zmeny v sivej hmote však pretrvávali ešte dva roky po pôrode, čo tím zistil z ďalších šiestich skenov mozgu vykonaných počas tohto obdobia.

Cesta k riešeniu popôrodnej depresie

Podľa tvorcov štúdie ide o „dobrý prvý krok k tomu, aby sme pochopili oveľa viac o zmenách celého mozgu, ktoré by mohli byť u ženy možné v priebehu tehotenstva a po pôrode“.

Vedci uviedli, že od ukončenia štúdie pozorujú rovnaký vzorec u niekoľkých ďalších tehotných žien, ktoré podstúpili skenovanie mozgu v rámci prebiehajúcej výskumnej iniciatívy s názvom Maternal Brain Project. Cieľom projektu je skenovať mozgy stoviek žien, pričom má potenciál priniesť nové poznatky o poruchách, ako je popôrodná depresia, a umožniť jej predpovedanie ešte pred jej vypuknutím.

„Včasná detekcia (popôrodnej depresie, pozn. red.) je stále v nedohľadne. Čím viac sa dozvieme o mozgu matky, tým väčšiu šancu budeme mať na poskytnutie úľavy,“ tvrdí Laura Pritschet, hlavná autorka štúdie.

„O neurobiológii tehotenstva je toho toľko, čomu ešte nerozumieme, a nie je to preto, že by ženy boli príliš komplikované. Je to následok skutočnosti, že biomedicínske vedy historicky ignorovali zdravie žien,“ dodáva Emily Jacobs, spoluautorka štúdie.

Pozrite si reportáž zo 6. mája 2024 o najnižšej pôrodnosti za sto rokov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok