Hotelieri varujú pred úpadkom turizmu. Nepáči sa im zvýšenie DPH z dielne vládneho kabinetu

Hotelieri stále dúfajú, že sa DPH nezvýši. V rámci ozdravenia verejných financií chce od nich vláda cez vyššiu sadzbu získať viac peňazí. Aktuálne majú zvýhodnenú 10-percentnú DPH. Na strane hotelov je aj ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Pokles o viac ako milión turistov a tisícky prepustených pracovníkov. Také budú podľa hotelierov dopady zvýšenej dane na ubytovacie zariadenia. Tá by mala skočiť zo súčasných 10 až na 23 percent. Opatrenie už schválila vláda a rozhodovať o ňom budú ešte poslanci parlamentu. Hotelieri dúfajú, že vyššiu daň odmietnu.

Zachovanie zvýhodnenej nižšej dane presadzuje aj ministerstvo cestovného ruchu a športu. Podobne je tomu totiž aj v iných krajinách a ak sadzba vyskočí na 23 percent, budeme ju mať druhú najvyššiu v Európskej únií. Slovensko by tak stratilo na konkurencieschopnosti.

Ekonómovia upozorňujú, že nižšia daň pre hotely môže byť z pohľadu iných podnikateľských sektorov nespravodlivá. Podľa hotelierov ale z nižšej dane nepriamo profitujú aj napríklad kúpaliská, lyžiarske centrá, či reštaurácie a gastro služby.

Podľa odborníkov je tiež rizikom, že hotely môžu skĺznuť do šedej ekonomiky. Napríklad horské chaty alebo iné menšie ubytovacie zariadenia stratia motiváciu vydávať hosťom bločky a budú krátiť si tak daňové povinnosti. To by v konečnom dopade mohlo mať kontraproduktívny dopad na štátnu kasu.

Témy: DPH Hotel
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok