Zmena myslenia: Prečo je digitalizácia nevyhnutná pre rast slovenského hospodárstva?

dnes 16:58

Digitalizácia preniká do všetkých oblastí nášho života. Ako sa slovenské firmy prispôsobujú tejto zmene? Aké možnosti otvára umelá inteligencia a ako môžeme využiť dáta na zlepšenie procesov debatovali odborníci na konferencii televízie ta3 Inovácie a digitálna transformácia.

panel 4.jpg
Foto: Robert Hüttner

Podľa country managera Google Rastislava Kulicha je digitalizácia kľúčová na to, aby firmy dokázali osloviť zákazníkov nielen na Slovensku. „Export pre malú krajinu je dramaticky dôležitý. My vidíme, že exportéri dvakrát rýchlejšie rastú, takže je to určite brána do sveta,“ povedal.

Ako jedno z pozitív digitálnych technológií označil možnosť sa dovzdelávať. „Otvorili sme digitálnu garáž v roku 2016 a vďaka nej a ďalším školeniam bolo 350 000 Slovákov a firiem preškolených do roku 2023,“ priblížil a dodal, že umelá inteligencia je revolúcia a rastie geometrickým, nie aritmetickým rastom podobne ako internet.

Prízvukoval, že celoživotné vzdelávanie je dôležité, pretože ľudia, ktorí budú ovládať digitálne technológie a AI budú mať väčšiu šancu na pracovnom trhu ako ostatní.

Počítač vs človek

Expert Labs Services Manager spoločnosti IBM Miroslav Petrek spomínal na začiatky „súboja“ počítača s človekom. „V roku 1996 vyhral Garry Kasparov, nasledujúci rok už v šachu vyhral stroj, takže to bol prvý míľnik. Druhý míľnik bol, keď stroj vyhral vedomostnú súťaž v roku 2011. A potom ďalší, keď sme vstúpili do zdravotníctva a ten systém bol implementovaný aj na Slovensku a pomáha lekárom určovať diagnózu a plán, ako liečiť tú diagnózu,“ priblížil.

Pre milovníkov tenisu mal informáciu, že IBM má aplikáciu, ktorá je na stránke Wimbledonu a iných grandslamov. „V princípe tam sú tri veci. Prvá je, že pred zápasom sú pre fanúšikov predikcie, ako zápas dopadne a potom po zápase alebo počas zápasu je vidieť analýza toho, čo sa deje. V princípe sa predpovedajú, ktoré sú tri kľúčové faktory na obidvoch stranách dvorca a ak sa splnia, tak ten hráč vyhrá. To si viete online pozrieť,“ povedal.

Prezradil takisto, že všetky zostrihy zo zápasov sa robia pomocou umelej inteligencie. Berie sa do úvahy priebeh zápasu, ako prebiehali výmeny a ďalší z faktorov je, ako reagovali diváci.

Kvalitné dáta

Digitálna transformácia je významná časť stavebníctva, no digitalizáciu riešia podľa CEO spoločnosti YIT Milana Murcka, nie preto, že by chceli, ale že musia.

„Zhruba 80 rokov dozadu, keď si pozrieme celý vývoj, tak stavebníctvo je jediné odvetvie, ktoré nezlepšilo svoju produktivitu. Empire State Building bol postavený trikrát rýchlejšie ako dokážeme stavať budovy dnes,“ konštatoval s tým, že stavebníctvo nedokáže prilákať do odvetvia tie najlepšie mozgy na trhu.

Digitalizáciu robia v troch úrovniach – digitálne dvojča budovy, ktorú stavajú, druhý level je digitalizácia kolaboratívnych procesov, to znamená ako prebieha komunikácia a výmena informácií medzi jednotlivými participantmi pri príprave a realizácii stavby a tretí level je priamo riadenie stavebnej výroby kolaboratívnym spôsobom.

„Naša filozofia je, že náš biznis sa musí orientovať na výrobu kvalitných dát. Čokoľvek, čo sa udeje na stavbe musí mať digitálny záznam a byť prevedené do dát s ktorými ďalej vieme pracovať. Bohužiaľ v stavebníctve všetko zostáva v analógovom systéme, mení sa to postupne. Know-how, ktoré je v hlave skúseného stavbyvedúceho, ktoré nedokážeme nijak konfrontovať a ani zdieľať nejakým rýchlym a racionálnym spôsobom je pre nás veľký problém," priznal.

Prvý na svete

CEO spoločnosti Excalibur Ivan Klimek sa pýtal, prečo mobilný telefón, ktorý má každý vo svojom vrecku nemôžeme používať na autentifikáciu a zabezpečenie akéhokoľvek prístupu.

„Dnes už nikto nerozmýšľa nad tým, že či má alebo nemá internetbanking v telefóne. Považujeme to za samozrejmosť. Všetko to, ako dôverujete internetbankingu v telefóne, tak si to viete predstaviť použiť na zabezpečenie interných systémov vo firme. Nepotrebujete kupovať nejaký ďalší hardvér. Viete použiť to, čo už je a nejakým spôsobom si to prepojiť. Veríte telefónu na platenie, môžete mu veriť aj na toto,“ konštatoval.

Povedal, že boli prvý na svete, ktorí robili pre jednu banku na Slovensku úplne bezheslové prihlasovanie telefónom do Windows domény. „Teraz sa primárne sústredíme na správu privilegovaných účtov, kde máme zákazky pre štátnu správu a je to veľmi atraktívny trh,“ dodal.

Transformácia je zmena kvality

CEO, Business Intelligence Partners Martin Lukačovský sa snaží, ako sám povedal, objaviť úzke hrdlá v procese, ktoré možno na konci dňa zvýšia príjem alebo firmám znížia náklady. „V poslednej dobe sa zameriavame aj na to, nielen zefektívniť, ale priniesť exponenciálny rast. Trúfame si na to, lebo vidíme tie výsledky, že čím viacej pôsobíme v nejakej firme, tak tým lepšie rozumieme tomu biznisu a pomáhame zákazníkovi identifikovať, nie úzke hrdlá v procese, ale úzke hrdlá v biznis modeli,“ povedal.

Pomáhajú firmám testovať rôzne hypotézy, čo nie je také nákladné. Ak vidia, že sa im to oplatí, následne môžu investovať. „Inovácia to je, keď dáme húsenici nejaký raketový pohon, aby rýchlejšie išla. Transformácia, to je zmena kvality. To už nie že zrýchľujeme, ale tá húsenica teraz dokáže lietať. A to je naozaj ťažké a snaží sa o to každá veľká korporácia. To je, ako keby redefinovať seba, narušiť fungovanie, ten status quo a to je ťažké. Častokrát to je problém hlavne v tom, že niekde na začiatku nebola dobrá digitalizácia a tie dáta chýbajú,“ povedal.

Viac zaujímavostí sa dozviete v priloženom VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok