Parlamentný výbor na kontrolu SIS vedie koalícia. Post predsedu patriaci opozícii je stále neobsadený

dnes 16:25 , Aktualizované: dnes 19:03

Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) by mali viesť jeho podpredsedovia. Zvolený predseda Samuel Migaľ (Hlas-SD) v utorok poveril vedením výboru nového podpredsedu Petra Šucu (Smer-SD) a doterajšieho podpredsedu Petra Kotlára (SNS). Migaľ sa vzdá funkcie predsedu v stredu (25. 9.) tak, ako vopred avizoval.

Post predsedu výboru patrí opozícii, ktorá deklaruje, že ho má obsadiť SaS. Funkciu zastávala do júna Mária Kolíková (SaS), vtedy ju parlament odvolal. SaS trvá na opätovnej nominácii Kolíkovej, no koalícia ju odmieta.

Koalícia odmieta Kolíkovú

"Opozícia mala možnosť ešte dnes priniesť svojho kandidáta na podpredsedu tohto výboru," povedal po rokovaní výboru Migaľ. Opozícia môže podľa neho naďalej priniesť aj svoj návrh na šéfa výboru, no nie Kolíkovú. To, či bude mať výbor predsedu, záleží podľa neho od opozície. "Z nášho pohľadu Mária Kolíková porušila zákon, porušila rokovací poriadok a dôvody na jej odvolanie boli jasné napriek tomu, že hovorí niečo iné. Pokiaľ príde opozícia s návrhom ďalšieho poslanca, tak nie je problém v pléne za neho zahlasovať," doplnil.

Kolíková vníma utorkové zasadnutie výboru ako frašku. "Koalícia ukázala v priamom prenose, ako si predstavuje kontrolu SIS. Najprv zvolila za predsedu svojho koaličného predstaviteľa a potom predseda navrhol za podpredsedu koaličného predstaviteľa. Jednoducho koalícia si nechce priznať, že si tu vymyslela dôvody na odvolanie predstaviteľa opozície za šéfa kontrolného výboru SIS," povedala novinárom. Vníma to ako kádrovanie opozície. Koalícia podľa nej nemá úprimný záujem o kontrolu tajnej služby.

Opozícia protestuje

Poslankyňa vyčíta koalícii, že na utorkovom výbore sa nerozprávali o téme bombových hrozieb na školách, o možnom obstaraní sledovacieho systému Pegasus ani o výrokoch premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnej hrozbe útoku na ďalšieho ústavného činiteľa. Kolíková je presvedčená, že opozícia nemôže dať koalícii žiadnu inú nomináciu na šéfa výboru. "Dôvody na moje odvolanie boli vymyslené," dodala. Koalícia pri júnovom odvolaní vyčítala Kolíkovej, že ako šéfka výboru postupovala nad rámec svojich kompetencií a "preukázala, že porušuje zákon".

Člen výboru František Majerský (KDH) deklaruje, že post šéfa výboru patrí SaS. Koalícia zvolila podľa neho úplne inú cestu a teraz výbor kontroluje ona. Myslí si, že to bude mať dôsledky aj na vzťahy v zahraničí.

Aj opozičné PS hovorí, že koalícia v utorok mocensky ovládla výbor na kontrolu SIS, ako aj tajnú službu. "Na dnešnom rokovaní výboru si koalícia zvolila poslanca Petra Šucu zo Smeru-SD za nového podpredsedu výboru. Aktuálnym predsedom Migaľom bol poverený vedením výboru v čase jeho neprítomnosti. Výbor SIS tak bude pod plnou kontrolou strany Smer-SD, keď sa poslanec Migaľ vzdá funkcie predsedu tak, ako avizoval," vysvetlila členka výboru Zuzana Števulová (PS).

Opozícia nemá podľa hnutia žiadnu záruku, že by iný opozičný kandidát na šéfa výboru nečelil rovnakému prístupu, aký koalícia uplatnila pri Kolíkovej, ale aj pri odvolávaní Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. "Ak sa niekto koalícii znepáči, dôvody na odvolanie si skrátka vymyslia," upozornil šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

Témy: SIS
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok