Konflikt na Blízkom východe eskaluje. Sme takmer v plnohodnotnej vojne, varuje šéf európskej diplomacie

24.9.2024 10:23 , Aktualizované: 24.9.2024 14:30

Súčasná eskalácia napätia medzi Izraelom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh takmer dosiahla úroveň plnohodnotnej vojny. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell to v utorok povedal na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Ministri zahraničných vecí krajín G7 v spoločnom vyhlásení uviedli, že eskalácia konfliktu na Blízkom východe nikomu neprospieva. Pondelkové útoky Izraela na sklady a raketomety Hizballáhu boli najväčšou izraelskou akciou svojho druhu v Libanone od roku 2006.

Najväčšiu cenu platia civilisti

„Situácia je mimoriadne nebezpečná a znepokojujúca. Môžem povedať, že sme takmer v plnohodnotnej vojne,“ povedal Borrell podľa agentúry Reuters. „Ak toto nie je vojnová situácia, tak neviem, ako to nazvať,“ dodal.

Borrell povedal, že úsilie o zníženie napätia pokračuje, ale najhoršie obavy Európanov, že sa konflikt na Blízkom východe rozšíri, sa stávajú skutočnosťou. Šéf diplomacie EÚ tiež uviedol, že za eskaláciu konfliktu platí vysokú cenu civilné obyvateľstvo.

Vysoké straty na životoch

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva si pondelkové izraelské útoky v južnom a východnom Libanone vyžiadali životy 492 ľudí vrátane 35 detí a 58 žien. Ďalších 1 645 ľudí utrpelo zranenia.

„Každý musí urobiť, čo môže, aby zastavil túto cestu k vojne,“ povedal Borrell na stretnutí svetových lídrov v New Yorku.

Pozrite si reportáž o útokoch na Libanon z 23. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok