Z chráneného jazera si urobili kúpalisko. Svedok nakrútil, ako sa turisti kúpali v Popradskom plese

Kúpanie v tatranských plesách, potokoch či vodopádoch je zakázané, no stále sa nájdu nadšenci, ktorí mu nedokážu odolať.

Popradské pleso kúpanie
Foto: reprofoto Facebook/Vysoké Tatry

Ohrozenie tatranského ekosystému

Priaznivé počasie láka niektorých návštevníkov Tatier, aby sa osviežili sa v ľadovej horskej vode. Kúpanie sa vo vysokohorských plesách, potokoch či vodopádoch je však zakázané. Predstavujú totiž ekosystémy tvoriace domov pre mnohé živočíchy, ktoré by mohli byť ohrozené ľudskou činnosťou.

„Už niekoľko rokov intenzívne vyzývame ľudí, aby si nerobili z tatranských plies a potokov kúpalisko. Snažíme sa vysvetľovať, že tieto vody sú domovom mnohých živočíšnych druhov, pre ktoré môžu mať aj malé zmeny biotopu fatálne následky,“ vyjadril sa ku kúpaniu v plesách začiatkom septembra minulého roka vtedajší riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Narušenie ekosystémov totiž nastáva už vtedy, keď návštevníci čo i len pristúpia k plesu. Dostávajú sa tým mimo vyznačeného turistického chodníka, čo je v rozpore s Návštevným poriadkom Tatranského národného parku.

„Ekosystémy poškodzujú návštevníci napríklad už tým, že prichádzajú k plesám, ktorých okrajová časť je citlivá na zošľapávanie, nastáva erózia brehov, zakaľovanie vody. Navyše, opaľovacie krémy a deodoranty môžu uvoľňovať do vody chemické substancie,“ upozornil TANAP.

Nedeľné kúpanie v Popradskom plese

V nedeľu (22. 9.) bolo na Facebooku v skupine Vysoké Tatry zverejnené video, na ktorom osoba pláva v Popradskom plese.

Vzniklo po ústupe ľadovcov v poslednej dobe ľadovej a voda stekajúca z okolitých dolín a štítov vytvorila dychberúce údolie.

Jazero má žltozelenú farbu a teplotu okolo 16 stupňov Celzia. Nachádza sa v treťom, teda najvyššom stupni ochrany.

Video na sociálnej sieti však okamžite vyvolalo množstvo reakcií a diskusií medzi členmi skupiny. Delili sa o názory na to, či je takéto kúpanie v zakázanej oblasti zodpovedné. Mnohí vyjadrovali pobúrenie nad riskantným správaním, zatiaľ čo iní sa na videu pobavili.

„Drzí a negramotní ľudia, čo toto robia…,“ napísala komentujúca. „Nemám slov, nemajú žiadny rešpekt k prírode, načo tam potom chodia, keď ju ničia,“ píše ďalšia.

„Takéto spravanie trestať vysokými pokutami aby si do budúcna pamätali ako sa správať v národnom parku!“ pohoršoval sa iný komentujúci.

Ďalší sa rozhorčovali, prečo ich osoba, ktorá nakrútila video, neupozornila, alebo nezavolala ochranárov.

Za kúpanie v plesách hrozia pokuty

Okrem vážneho narušenia ekosystému plesa môže takéto konanie viesť k pokutám až do výšky 300 eur. Minulý rok TANAP na svojom webe zverejnil prípad dvoch mužov, ktorí sa otužovali v Batizovskom plese a za tento priestupok dostali pokutu 50 eur.

Vlani TANAP vo svojej správe tiež uviedol, že „za kúpanie sa v plesách či bystrinách, ako i za iné priestupky, hrozí turistom pokuta do výšky 300 eur na mieste v blokovom konaní. V následnom priestupkovom konaní ide o vyššie sumy“.

Správu TANAP-u sme požiadali o aktuálne vyjadrenie. V prípade odpovede ho doplníme do článku.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. júla 2022 o pokutách za kúpanie v plese.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok